POLITICĂ

Vlad Voiculescu, despre candidatura la Primăria Capitalei: “Ofer cea mai bună echipă pe care avut-o vreodată o administrație publică din România“

Coordonatorul campaniei PLUS pentru europarlamentare, Vlad Voiculescu, vorbește într-un interviu pentru Libertatea despre candidatura sa la Primăria Capitalei, la alegerile din 2020, și despre ce le poate oferi bucureștenilor pentru a-i convinge să-l aleagă.

Vlad Voiculescu se bazează pe patriotismul românilor profesioniști, cu cariere în mediul privat și în străinătate, care vor să se implice pentru a schimba administrația Capitalei, și se bazează pe experiența sa de la Ministerul Sănătății, când a avut alături 12 oameni, „o mică armată“, „cea mai dinamică și cea mai performantă din multe guverne“.

Întrebat ce a făcut ca ministru al Sănătății și cum îl poate ajuta experiența aceasta la PMB, Vlad Voiculescu a arătat că este vorba despre o luptă la care trebuie să te duci însoțit. „De început, se începe cu o armată și cu un plan, când te duci la luptă. Pentru că la luptă trebuie să ne ducem ca să reformăm sistemul sanitar. La fel cum la luptă trebuie să mergi pentru a reforma administrația unei municipalități. Eu aveam deja o mică armată. Cu toată modestia, echipa de la Ministerul Sănătății pot spune că a fost cea mai dinamică și cea mai performantă din multe guverne“, a explicat fostul ministru, care a subliniat importanța echipei cu care lucrează.

„Vă dau cea mai bună echipă pe care a avut-o vreodată o administrație publică în România. Cred foarte tare că, dincolo de orice fel de ideologii, credințe personale și valori comune, ceea ce face diferența sunt oamenii. Cea mai mare reformă pe care putem s-o facem în România este ca oamenii aceia cinstiți, performanți, românii pe care-i vedem în companii private, în ONG-uri sau făcând cariere remarcabile în străinătate, pe acei români să-i vedem și în instituțiile publice. Diferența dintre un stat de succes și unul care eșuează ori e pe punctul de a eșua o fac instituțiile puternice. Instituții puternice înseamnă oameni cu cap și șira spinării“, a spus Vlad Voiculescu, care a adăugat că mizează pe patriotismul românilor pentru a aduce profesioniști în administrație.

„Mizez pe patriotismul românilor. Mizez pe ceea ce am trăit în 2016. Cu două zile înainte să confirm că voi prelua mandatul la Ministerul Sănătății, am sunat 12 oameni. Le-am spus că voi avea undeva între șase-șapte luni la MS și i-am chemat să vină lângă mine. Și din 12 pe care i-am sunat, 12 au venit. Au venit pentru că ei înșiși știau că vor să contribuie. Să ai ocazia să contribui la binele atâtor oameni înseamnă foarte mult. E un lucru de care să fii mândru“.

Întrebat care este soluția pentru sistemul sanitar al Capitalei, Vlad Voiculescu a explicat că nu există soluții magice, ci doar soluții punctuale.

„Doamna Firea promite câte un spital la două săptămâni. Ca parcările. Este o feerie! Cred două lucruri. Primul: da, Bucureștiul are nevoie de spitale noi. Chiar și în spitalele universitare, nu există condiții pentru un act medical de calitate. Rușinos! Bucureștiul are un buget semnificativ. Nu se poate invoca lipsa banilor. Un spital nu e o autostradă, e o clădire mai mare, care trebuie construită ca lumea. În doi ani, ar trebui să faci măcar unul. Dar sănătatea nu e numai despre spitale. Depinde de stilul de viață: nutriție, educație pentru sănătate, mișcare, de nivelul de stres și de mediul înconjurător, prin mediu înțelegând riscurile din trafic, aerul pe care îl respirăm, parcurile prea puține, lipsa lucrurilor care te fac să trăiești sănătos. […] Nu există soluție magică, doar soluții punctuale. Să ne uităm la fiecare cartier, ce poate fi îmbunătățit. Transportul în comun, de exemplu. Știm cu toții minunata achiziție a Otokarelor, care sunt defecte în fiecare zi. Senzația e de bătaie de joc. Oamenii care ar trebui să se ocupe de orașul ăsta, începând cu primarul general, cu primarii de sectoare, oamenii ăștia nu merg pe jos, nu pun piciorul prin oraș, nu văd că nu ai unde să mergi pe trotuar, că sunt prea multe mașini. Sunt lucruri de bază, pe care nu poți să le aștepți de la un politruc, de la cineva care se ocupă să meargă la televizor și să facă acolo propagandă“, a explicat Vlad Voiculescu în interviul acordat Libertatea.

„Am lângă mine oamenii care cunosc soluțiile. Și o să-i pun la treabă. Soluții există, dar nu dau rezultate doar din pix. E nevoie de pricepere, bunăvoință, bună-credință și timp. Le cer bucureștenilor timp. Celelalte le punem noi, eu și echipa mea“, a mai spus Voiculescu.

Interviul integral în Libertatea.