POLITICĂ

Vlad Voiculescu despre spitalele regionale: Proiectele sunt îngropate

Vlad Voiculescu, coordonator PLUS al campaniei pentru alegerile europarlamentare, atrage atenția, într-un interviu pentru RFI, că spitalele regionale pe care PSD se tot laudă că le va construi sunt de fapt proiecte îngropate, bugetul pe 2019 având zero lei alocați pentru aceste investiții. În același interviu, el vorbește si despre lipsa de mecanisme de control din sistemul sanitar din România, care permite existența atâtor cazuri de medici falși care profesează în spitalele de stat și private.

Vlad Voiculescu a declarat, la RFI, că „toată situația aceasta cu medici care nu au diplomă ne arată degringolada din sistem și în toate instituțiile care ar trebui să protejeze viața oamenilor“.

„Se poate întâmpla ca un medic să înnebunească, tuturor ni se poate întâmpla. Dacă un medic înnebunește, dacă un medic își pierde mințile, dacă un medic nu are diplome sau comite o grămadă de boroboanțe, nu există niciun mecanism de control eficient care să îl scoată din sistem pe acel medic sau chiar pe acea asistentă medicală sau măcar să îi ceară diplomele“, a spus fostul ministru tehnocrat al Sănătății.

În legătură cu bugetul alocat pentru 2019 Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu avertizează că, în ciuda creșterii istorice pomenite de ministrul Sorina Pintea, mult așteptatele spitale regionale, cu care PSD și ALDE s-au tot lăudat că vor fi construite, sunt de fapt „proiecte îngropate“, pentru că în buget nu există bani alocați pentru acestea.

„Într-adevăr, în legea bugetului vedem că sunt ceva bani în plus la sănătate în total, dar, dacă ne uităm în detaliu, sunt o mulțime de întrebări. În primul rând, în investiții, pentru că despre investiții vorbește doamna ministru foarte des. La investiții nu vedem absolut nimic legat de spitalele regionale. Nu vedem absolut nimic legat de vreun spital metropolitan, pe care, vă amintiți că domnul Dragnea împreună cu domul Sinescu și cu alți domni, îl vindeau în campanie. Este vorba despre acel spital cu 2.000 de paturi din București. Apoi, doamna Firea a venit cu alte trei spitale. Despre niciunul dintre acele spitale nu se face vorbire în bugetul pe 2019“, a spus Vlad Voiculescu.

„Toate acele proiecte sunt îngropate pur și simplu. E foarte clar atunci când nu prevezi nimic în buget. E ca și cum ți-ai trimite copilul la facultate. Spui că vrei să îți trimiți copilul la facultate. Știi că ai nevoie de bani ca să plece la facultate, dar știi că nu ai buget pentru asta și nu pui nimic deoparte pentru asta. Rămâne pur și simplu un vis frumos. Dacă tot vorbim despre investiții, singurele investiții care sunt prevăzute, în mod cel puțin ciudat, în legea bugetului sunt renovări și probabil echipări la patru spitale din țară, anume din Miercurea Ciuc, Covasna, Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș. Mă întreb cum s-a ajuns la spitalele astea și cum s-a ajuns ca aceste spitale să fie menționate în legea bugetului. Este cel puțin ciudat. Putem presupune că au fost niște reglări de conturi sau au fost niște negocieri. Dar nu așa se fac lucrurile“, a subliniat Voiculescu.

Fostul ministru a reamintit că în timpul mandatului său a demarat o reformă în sistem, cerând o evaluare a spitalelor pentru a stabili criterii clare de împărțire a banilor către aceste unități.

„Dacă vă amintiți, la sfârșitul lui 2016, în calitate de ministru, am comandat o evaluare a tuturor spitalelelor din țară. Sunt foarte multe spitale care nu îndeplinesc condițiile de bază pentru autorizația sanitară de funcționare. Acolo ar trebui să se ducă investițiile. Atunci am propus criterii de împărțire a investițiilor și un departament special în Ministerul Sănătății care să se asigure că toate spitalele au condiții minime pentru ca actul medical să poată să fie unul de calitate. În 2017, la început, au fost prelungite din pix până în 2020 toate autorizațiile sanitare de funcționare. Asta înseamnă că, probabil și acum, când avem și mai mulți bani, alocarea o să se facă din pix. Există un miliard de lei pentru investiții. Aș vrea să văd care este planul, unde sunt cele mai mari nevoi, la ce spitale din această țară sunt cele mai mari nevoi și că banii se duc acolo unde este cea mai mare nevoie și nu acolo unde sunt baronii cei mai vocali“, a explicat Vlad Voiculescu.

Referitor la cazurile de medici falși care ajung să lucreze ani buni în spitalele românești, fie ele de stat sau private, Vlad Voiculescu a declarat că expunerea acestor cazuri de medici impostori arată dezorganizarea și lipsa de profesionalism din instituțiile care ar trebui să protejeze viața oamenilor.

„Toată situația aceasta cu medici care nu au diplomă ne arată degringolada care există în sistem și în toate instituțiile care ar trebui să protejeze viața oamenilor, să ne protejeze tocmai atunci când suntem cei mai vulnerabili, atunci când suntem bolnavi. Am spus-o și în 2016 când eram la minister. Nu există niciun fel de mecanism de control. Se poate întâmpla ca un medic să înnebunească, tuturor ni se poate întâmpla. Dacă un medic înnebunește, dacă un medic își pierde mințile, dacă un medic nu are diplome sau comite o grămadă de boroboanțe, nu există niciun mecanism de control eficient care să îl scoată din sistem pe acel medic sau chiar pe acea asistentă medicală sau măcar să îi ceară diplomele“, a declarat fostul ministru.

Interviul integral acordat RFI