POLITICĂ

Vlad Voiculescu: Încrederea în instituțiile statului scade, în România, în fiecare zi

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul tehnocrat și cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), a analizat, miercuri seară, la Digi24, cele mai recente cazuri care au în centru sistemul medical românesc: cel privind anchetarea șoferilor de ambulanţă din Corabia, acuzați că ar fi furat motorina din mașinile cu care mergeau la intervenţii, și cel privind bebelușii infectați cu stafilococ auriu la Maternitatea Giuleşti din Capitală. Vlad Voiculescu consideră că s-a ajuns aici din cauza lipsei mecanismelor de control din sistemul medical românesc.

„Dacă suspiciunea se va dovedi adevărată, atunci, da, e pur și simplu noaptea minții. Sistemul sanitar  nu se achită de chestiunile cele mai de bază față de cei care îl finanțează”, a punctat Vlad Voiculescu, întrebat cum vede cele întâmplate cu aproape toți angajații de la Ambulanța din Corabia, care sunt cercetați după ce au fost acuzați că au furat combustibil din salvările cu care mergeau la intervenții.

În ceea ce privește suspiciunile de infecţie cu stafilococ auriu a bebelușilor născuţi la Maternitatea Giuleşti, Vlad Voiculescu a subliniat faptul că statul ar fi trebuit să recunoască problema și să încerce să o rezolve.

„Am văzut un purtător de cuvânt al spitalului care spunea că nimeni nu ar trebui să fie tras la răspundere. (…) În toate sistemele sanitare din lume, când există resurse limitate,  există și poziționări. Poziționarea firească e a medicilor alături de pacienți. În general, peste tot, pacienții și medicii au întotdeauna aceleași interese: ca medicii să își facă treaba și ca pacientul să plece sănătos acasă cât mai repede”, a explicat fostul ministru al Sănătății.

În opinia sa, „puțină înțelegere, un pic de empatie și un pic mai mult caracter în sistemul medical nu ar strica deloc”.

„La scară mare, asta ne lipsește. Plus, la nivel foarte practic, mecanisme de control astfel încât, atunci când apare ceva de genul celor întâmplate la Maternitatea Giulești, statul trebuie să recunoască acea problemă, să fie deschis și să încerce să o rezolve”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Referindu-se la măsura propusă, în 2016, în cazul Spitalului de Arși, privind renovarea din temelii a secției de terapie intensivă, măsură care ar trebui aplicată și în cazul Maternității Giulești, cofondatorul Mișcării România Împreună (RO+) a explicat că totul intră în atribuția managerului de spital.

„Este ceea ce am făcut și la Spitalul de Arși, vă amintiți, în 2016, când am spus că trebuie renovată secția de terapie intensivă din temelii, care însemna până la cărămidă. Totul intră în atribuția managerului de spital. Primăria în sarcina căreia era Maternitatea Giulești ar fi trebuit să forțeze acest lucru asupra managementului. Responsabilitatea principală e la manager. Managerul și personalul din spital trebuie să aibă grijă ca lucrurile să se întâmple așa cum se cuvine, a mai spus Vlad Voiculescu.

În acest context, fostul ministru al Sănătății a explicat că politizarea instituțiilor statului a dus la scăderea încrederii oamenilor și în funcționarea sistemului medical românesc: „Lucrurile sunt relativ simple – de la sistemul sanitar până la încrederea că semaforul funcționează sau nu funcționează. E încrederea pe care o avem în instituțiile statului. Dacă acestea sunt politizate, încrederea asta scade și ce vedem, în România, e că încrederea asta scade în fiecare zi. Consecințele sunt incredibil de grave. Lipsa de încredere îi face pe foarte mulți să emigreze, pentru că nu se mai simt în siguranță – dacă vorbim de sănătatea oamenilor, vorbim de siguranță. Aceeași lipsă de încredere îi face pe mulți să caute leacuri băbești sau să nu mai apeleze la serviciile medicilor”, a precizat fostul ministru al Sănătății.

„Ne vom face bine atunci când politicienii nu se vor mai servi pe sine și vor servi publicul, adică pe cei care i-au votat”, a conchis Vlad Voiculescu.

Ambulanța Corabia a fost lăsată fără angajați, după ce procurorii i-au plasat sub control judiciar pe 16 dintre cei 18 ambulanțieri, potrivit HotNews.ro. Ei sunt acuzați că timp de cinci au furat combustibil din autospeciale, iar anchetatorii au stabilit că motorina furată provine din plusuri create ca umare a deplasării la urgențe cu viteze reduse.

Procurorii spun că investighează inclusiv dacă există o legătură de cauzalitate între decesul unor pacienți și faptul că ambulanțele rulau cu viteză foarte mică. Procurorul care investighează acest caz spune că se fac cercetări și pentru ucidere din culpă, fiind investigate opt decese care ar putea fi în legătură de cauzalitate cu intervenția la solicitări.

În ceea ce privește cel de-al doilea caz, sus-amintit, potrivit ultimelor informații, alţi trei copii cu suspiciuni de infecţie cu stafilococ auriu, născuți la Maternitatea Giulești, au fost aduşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, în unitate fiind internaţi 15 bebeluşi, iar pentru cinci dintre aceştia culturile sunt încă în lucru, potrivit Mediafax.