ACTUALITATE

Vlad Voiculescu, la trei ani de la Colectiv: Avem infecții şi bacterii cu care în câțiva ani nu se va mai putea lupta

Fostul ministru al Sănătății din Guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu, atrage atenția, la trei ani de la Colectiv, că în spitalele din România situația infecțiilor nosocomiale este un dezastru, iar dovadă stă un raport al autorității europene în domeniu care arată că în câțiva ani unele bacterii nu vor mai putea fi combătute cu niciun antibiotic.

Vlad Voiculescu a declarat, pentru Digi24, că raportul ECDC, autoritatea în materie de infecții nosocomiale la nivel european, pe care l-a cerut în 2016 și a fost publicat abia în 2018, „după ce a fost ascuns de minister un an“, arată „că avem bacterii în spitale pe care le exportăm deja și avem bacterii în spitale cu care în câțiva ani nu se va mai putea lupta“. „Pentru că noi nu ne facem treaba, nu păstrăm igiena în spitale, folosim în mod complet aiurea antibiotice în spitale, iar bacteriile astea multirezistente curând nu o să mai poată fi combătute cu nimic”, a spus Vlad Voiculescu.

Fostul ministru al Sănătății a subliniat că „avem medici care au făcut tot ce au putut la Colectiv, dar au făcut tot ce au putut în condițiile în care nu trataseră niciodată un mare ars. Majoritatea spitalelor care au tratat mari arși după Colectiv nu avuseseră niciun fel de experiență cu astfel de cazuri înainte“, dar principala responsabilitate este a statului și a decidenților politici care au refuzat șansa supraviețuirii unora dintre tinerii arși în noaptea de 30 octombrie 2015.

„Nicio țară din UE nu s-ar descurca cu o sută și ceva de victime care ajung în spital și trebuie să fie tratate de urgență. În același timp, nu cred că a fost vreodată o țară în Europa care să nu se achite de responsabilitățile pe care le are față de propriii cetățeni așa cum a făcut-o România în 2015, și anume să refuze transferul pacienților pentru zile întregi în centre specializate”, a spus Vlad Voiculescu la Digi24.

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în prezent, România dispune de 11 paturi pentru mari arși.