ECONOMIC

Vlad Voiculescu: “Nu, Dumnezeu nu ne-a vrut niciodată proști. Dar ca proștii vom muri dacă nu vom face ceva“

Fostul ministru tehnocrat al Sănătății, Vlad Voiculescu, cofondator al Mișcării România Împreună (RO+) și viitor candidat la funcția de primar general al Capitalei, a criticat, în contextul seismului de sâmbătă noapte, lipsa de strategie și lentoarea cu care autoritățile, de 26 de ani, consolidează clădirile cu risc seismic ridicat.

„De mai mulți ani, specialiștii avertizează că va fi dezastru în Capitală în cazul unui cutremur major. Centrul Vechi s-ar prăbuși aproape în întregime. Sunt încadrate în clasa I de risc seismic 345 de clădiri din București. Iar în clasa a II-a, 353. Cifrele astea, la un cutremur, se vor transforma în vieți pierdute, familii îndurerate, destine chinuite“, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Fostul ministru al Sănătății a amintit că Gabriela Firea, actualul primar general al Capitalei, este mai mult interesată de imaginea proprie decât de strategii și soluții reale pentru rezolvarea problemei clădirilor neconsolidate.

„Acum ceva vreme, doamna Firea publica niște poze cu dânsa într-un șantier. Într-una dintre ele, sprijină artistic un zid. […] Acum două săptămâni, doamna Firea ne anunța că sunt în proces de reabilitare şi consolidare 41 de clădiri din centrul Bucureştiului. Și că, în 26 de ani, Primăria a consolidat doar 20 de clădiri. Pe site-ul Administraţiei Municipale pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, scrie că au fost consolidate un pic mai multe – 85, dar probabil dă mai bine să anunți că tu ai făcut în doi ani dublu decât au făcut ceilalți în 26“, mai scrie în postarea de pe Facebook cofondatorul RO+.

Vlad Voiculescu a atras atenția că, în ritmul actual de consolidare a clădirilor cu probleme, PMB va avea nevoie de 300 de ani pentru a le face sigure, iar dacă interesul politicienilor „prea-evlavioși“ va fi tot organizarea de paranghelii, când Capitala va fi lovită de un dezastru, aleșii vor motiva lipsa de strategii și planuri de siguranță prin dorința divină.

„Dacă le vom renova pe cele 698 (de clădiri cu risc seismic, n.r.) rămase în acelaşi ritm, vom avea nevoie de peste 300 de ani (pentru consolidare, n.r.). Poate, dacă în loc de petreceri, festivaluri și alte paranghelii, primăria s-ar ocupa să facă un plan, să aloce bani și apoi să monitorizeze procesul pentru consolidarea tuturor clădirilor… poate am reuși mai repede. Altfel, o să auzim cu toții de la prea-evlavioșii noștri politicieni cu funcții că «așa a vrut Dumnezeu». Nu, Dumnezeu nu ne-a vrut niciodată proști. Dar ca proștii vom muri dacă nu vom face ceva“, își încheie Vlad Voiculescu mesajul pe Facebook.

Un cutremur de magnitudine 5,8 pe scara Richter a avut loc duminică dimineață, la ora 3.38 (ora de vară) în zona seismică Vrancea. Seismul s-a resimțit puternic în Capitală. Nu s-au înregistrat victime, dar bucăți din acoperișul unei case vechi, de pe strada Maica Domnului din Sectorul 2, au căzut peste un balcon, pe care l-au distrus și au ajuns pe trotuar. Serviciul de ambulanță al Capitalei a anunțat că, în primele minute 15 minute de după seism, au fost primite 12 apeluri de urgență, în principal pentru atacuri de panică

Vremea in lume

Berlin Berlin Germany
Parţial însorit
Parţial însorit
7°C
Vânt: 14 km/h V