Vlad Voiculescu: Sunt trei săptămâni de când cardul de sănătate, cu tot sistemul din spatele lui, nu mai funcționează deloc

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș și membru al Biroului Național PLUS, semnalează situația gravă în care se găsește sistemul asigurărilor publice de sănătate, care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate, în condițiile în care de mai bine de trei săptămâni se află în blocaj, asta în timp ce Guvernul PSD-ALDE nu a prezentat nici până la această oră cauzele, măsurile luate și nici cine este responsabil.

„Sunt trei săptămâni de când cardul de sănătate, cu tot sistemul din spatele lui, nu mai funcționează deloc. Bine n-a funcționat niciodată.

Niciun oficial – cu excepția nefericitului care trebuia să își ia zborul de mult din funcția de purtător de cuvânt – nu oferă nicio vorbă, nicio explicație, nicio măsură, nicio asumare, nicio demisie. Dacă se va rezolvă nu știm. Dacă le pasă nu știm.

Știm doar că, din 2012, PSD (sau hibridul USL) are frâiele Sănătății, iar în interiorul instituțiilor, putregaiul este deja insuportabil. Și mai știm ce ne spune poezia:

«Partidul e-n toate

E-n cele ce sunt

Și-n cele ce mâine vor râde la soare

E-n pruncul din leagăn

Și-n omul cărunt,

E-n viața ce veșnic nu moare» (George Lesnea)“, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

După 17 zile de blocaj total în Sănătate, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a declarat, la RFI, că „Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem“.

În timp ce Daniel Osmanovici afirmă că medicii pot înregistra în offline toate operațiunile medicale, urmând ca după repornirea sistemului aceste operațiuni să fie înregistrate oficial, de cealaltă parte, reprezentanții medicilor de familie, contactați de RFI, au declarat că mulți medici se tem să procedeze astfel din cauza amenzilor mari care s-au dat în situații similare din trecut.

„Pe 18 iulie va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a mai afirmat Daniel Osmanovici, precizând că s-au făcut teste de repornire a sistemului în ultimele zile.

În schimb, CNAS invocă „probleme tehnice“ în cadrul unui comunicat de presă: „Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS.

Pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispozițiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 39 – 42 din H.G. 155/2017:

– serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 și până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iulie 2019.

– serviciile de îngrijiri la domiciliu/paliative la domiciliu acordate off-line în perioada 24 iunie 2019 și până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iunie/iulie 2019, după caz.

– raportarea lunară a serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate/eliberate în luna iunie 2019, se va efectua în cursul lunii iulie 2019, după remedierea PIAS.

În acest sens, pentru perioada/perioadele în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite Ordin, conform prevederilor legale mai sus menționate, care se publică pe pagina de web a CNAS”.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.