Uncategorized

Vlad Voiculescu: voi prelua președinția Grupului de Lucru pentru Drepturile Pacienților din cadrul Societatății Europene de Oncologie Medicală (ESMO)

 ,,Tocmai mă întorc de la Madrid, de la cel mai mare congres de oncologie organizat vreodată în Europa. Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) a adunat 24.000 oncologi, cercetători și activiști pentru drepturile pacienților (“patient advocates”) din toată Europa”, a precizat fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu la întoarcere. ,,Am avut întâlniri cu conducerea ESMO și cu specialiști de vârf din Europa, Statele Unite și Australia. Principala concluzie pentru mine a fost cea de mai sus – că medicii și cei care apără drepturile pacienților trebuie să joace un rol mult mai activ în definirea politicilor publice în domeniu – de la identificarea problemelor, la găsirea soluțiilor și implementarea lor în legislația națională sau europeană. În câteva țări din vestul Europei așa se întâmplă.

Din 2019, voi prelua Președinția Grupului de Lucru pentru Drepturile Pacienților (“Patient Advocates Working Group“) din cadrul ESMO. Colaborarea cu Comitetul de Politici Publice și cu conducerea ESMO începe imediat, deja cu proiecte concrete. Voi lucra alături de Bettina Ryll (am scris despre Bettina aici: http://bit.ly/2jkAjgG) și ceilalți 7 colegi din Belgia, Italia, Suedia, Olanda, Germania, UK, Cipru și Slovenia pentru a veni cu soluții concrete de educație și politici publice capabile să schimbe lucrurile în bine. Dacă vor fi implementate sau nu, nu va depinde în primul rând de politicieni, va depinde, ca de obicei, de noi: de medici și de toți cei afectați. Și afectați vom fi cu toții.

1 din 4 europeni moare din cauza cancerului. Fiecare a 3-a persoană din Europa va suferi de o formă sau alta de cancer. Aproape un sfert din bugetul pentru sănătate al tuturor țărilor UE merge doar pe medicamente pentru cancer.*

Dintre toate țările cu care ne place să ne comparăm din Europa, România este în criza cea mai adâncă. Ratele de supraviețuire scăzute din țările din estul Europei au legătură directă cu:
– lipsa de capacitate/înțelegere a statului
– lipsa de asumare și de curaj pentru a schimba lucrurile (leadership)

Știm că pe majoritatea politicienilor și funcționarilor de vârf îi putem ușor găsi vinovați de ambele. Cât de înțelept este deci să aștepți soluții tocmai de la ei sau să ai pretenția că ar înțelege dimensiunea problemei? Boala nu alege. Fie că ne lovește direct, fie că suferim alături de cineva drag diagnosticat cu cancer.

Dacă sunteți medic, pacient sau pur și simplu cineva care vrea să dea o mână de ajutor (fie semnalând o problemă, fie propunând o soluție, fie prin disponibilitatea de a semna o petiție, etc.), îmi puteți scrie”, a mai adăugat fostul ministru.


*Sursa: Economist Intelligence Unit,Comparator report on patient access to cancer medicines in Europe revisited, IHE report 2016:4, Bengt Jonsson, Thomas Hofmarcher, Peter Lindgren, Nils Wilking