ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

Vladimir Putin, victorie zdrobitoare la alegerile prezidențiale din Rusia

Vladimir Putin a obţinut aproape 77% din voturile exprimate în alegerile prezidenţiale de duminică, cel mai important scor pe care l-a înregistrat vreodată, potrivit rezultatelor definitive anunţate luni de Comisia Electorală centrală, scrie The Associated Press.

Comunistul Pavel Grudinin s-a clasat al doilea, cu 11.9% din voturile exprimate, a precizat comisia. Ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski s-a clasat pe locul trei, cu 5.7%, potrivit aceleaşi surse.

Singura candidată în alegeri care l-a criticat în mod deschis pe Putin, Ksenia Sobciak, a obţinut 1.7% din voturile exprimate. Celui mai important rival al lui Putin, Aleksei Navalnîi, i-a fost interzis în justiţie să candideze. Comisia a anunţat că prezenţa în alegerile de duminică a fost de 67%.

Observatori şi ONG-uri au raportat numeroase cazuri de introducere ilegală de buletine de vot în urne şi presiuni fără precedent în vederea ieşirii la vot. Autorităţile electorale ruse au anulat rezultatul scrutinului în cinci districte şi anchetează cu privire la introducerea ilegală de buletine de vot în urne în alegerile prezidenţiale.

Preşedinta CEC Ella Pamfilova a subliniat luni, în faţa presei, că autorităţile au depus eforturi să lupte împotriva încălcărilor legislaţiei electorale şi să asigure transparenţa alegerilor. Ea a respins acuzaţii cu privire la atacarea sau oprirea accesului unor observatori în secţii de votare, în pofida unor înregistrări video în acest sens, postate online.

Ea a insistat că au existat ,,de cel puţin două ori mai puţine” încălcări ale legislaţiei electorale decât în alegerile prezidenţiale din 2012, pătate de probleme. Totuși, opoziţia intenţionează să organizeze un miting, luni, la Moscova.