LIFESTYLE

Voluntar pentru Bistrița – COVID 19. Vezi cum poți ajuta

Pentru a fi alături de bistrițeni în momentele critice pe care îl traversăm, Bianca Pintea, cunoscut mediator din Bistrița, a creat grupul de Facebook: Voluntar pentru Bistrița – COVID 19. Astfel, cei care doresc să se implice în ajutorarea persoanelor vulnerabile care trebuie să rămână, în aceste zile, la domiciliu se pot înscrie pe grup și pot deveni voluntari asigurând alimentarea cu cele necesare traiului respectivelor persoane (medicamente, alimente. De asemenea, odată înscriși în grup, cei care doresc să se implice în voluntariat ar putea sprijini autoritățile locale, la cererea acestora.

,,În aceste momente, mai mult ca niciodată, trebuie să dăm dovadă de solidaritate și empatie unii față de ceilalți. Efortul autorităților și presiunea asupra resurselor umane și materiale ale statului sunt mai mari ca niciodată.

Cea mai mare parte a acestor eforturi trebuie să se îndrepte spre cei aflati în situația de a fi confirmați cu virusul COVID 19 sau declarați ,,contact apropiat”. Fiecare dintre noi putem sprijini individual acest efort, ajutând alte categorii de persoane aflate în dificultate.

În situația în care sunt, în Bistrița persoane izolate la domiciliu, persoane în vârstă, cu afecțiuni cronice etc, care nu intra în categoriile de risc putem să ne implicăm. Ei sunt cei mai vulnerabili și trebuie să stea exclusiv acasă! Cei tineri, fără risc major își protejează părinții, bunicii etc. Pentru a-i ajuta să stea în casă, sprijiniți-i cu aprovizionare cu alimente și medicamente, plata facturilor sau alte servicii.Împreună cu un grup de prieteni am creat un grup de informare și voluntariat.

Între membrii grupului există persoane dispuse să sprijine aceste cazuri cu mici servicii: ajutorul în aprovizionarea cu alimente, medicamente ș.a., cu respectarea normelor și dispozițiilor legale de conduită preventivă.

Situațiile mai grave sunt în cazul persoanelor singure, fără familie. Identificați un vecin, un cunoscut aflat în această situație și ajutați-l! Nu pătrundeți în locuință, păstrați distanța recomandată de minim 2 m, folosiți mănuși și materiale dezinfectante pentru transferul de produse, documente etc de la și înspre aceste persoane.

De asemenea, în situația în care autoritățile solicită voluntari pentru diferite activități publice, există disponibilitatea de voluntariat.  Nu trebuie să ne substituim autorităților sau fundațiilor specializate, dar în situații individuale, cunoscute, trebuie să acționăm responsabil, să nu ne abandonăm semenii!

Puteți să semnalat pe grup asemenea situații sau să împărtășiți din propria experiență. Este, de asemenea, datoria noastră să semnalăm, la numărul unic de urgență cazurile grave, simptomatice, atipice, să cerem instrucțiuni și/sau preluarea acestor persoane de cadrul instituționalizat.

Atenție: 112 este pentru cazuri reale, nu blocați liniile pentru consiliere și sfaturi generale.Cu respectarea măsurilor de prevenție, recomandate de autorități, sunteți protejați.

Fiecare om poate ajuta un om! Sănătate maximă!” a sris pe Facebook, inițiatoarea proiectului, Bianca Pintea.