ACTUALITATE, LIFESTYLE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Voluntarii au curățat tone de gunoaie de pe malurile apelor și au plantat mii de copaci

În fiecare an, primăvara ies la iveală tonele de gunoaie care se adună pe malurile apelor. Oamenii aruncă la întâmplare deşeurile, nepăsatori la felul în care, prin gesturile lor, afectează grav natura. Zeci de voluntari şi angajaţi de la Apele Române au curăţat albiile mai multor râuri din judeţul Braşov, iar în vestul ţării, voluntarii au plantat zeci de mii de copaci.

60 de voluntari, pescari, vânători și angajați au ecologizat mai mulți kilometri de maluri de pe pârâul Ghimbăşel și de pe râul Olt. Din toamnă până acum, s-au strâns maldăre de gunoaie.

Astfel de imagini dezolante apar an de an din cauza nepăsării oamenilor.

Atunci când sunt descoperite persoanele sau firmele care poluează apele, Garda de Mediu dă amenzi.

În Timiș, asociația Verde de Banat a strâns voluntari care au plantat copaci. În localitatea Checea, pe un hectar și jumătate de pământ au fost puși salcâmi.

Și tot voluntarii au ieșit la împădurit într-o zonă din Bihor.

Copii, părinţi, militari, elevi, profesori şi salariaţi ai unor companii au muncit sub sloganul „Un om, un pom, o ţară, o lume!”.

Pe locul unde au fost plantaţi puieţii a existat o pădure de pin, care nu corespundea condiţiilor de sol şi climă din zona de şes. Din acest motiv, copacii au fost tăiaţi şi s-au plantat stejari și frasini.

Pentru ca plantaţia să fie compactă, toamna se completează golurile rămase.

Angazații de la Apele Romane Prut-Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați au igienizat malurile derivației Rateș din zona Tecuci, județul Galați. Într-o singură zi, aceștia au adunat peste 20 de metri cubi de deșeuri.
Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Mai Mult Verde și face parte din programul Cu apele curate promovat în Săptămâna apelor, până în data de 22 martie.