POLITICĂ

Vot favorabil pentru educaţia pentru sănătate şi reciclarea deşeurilor în şcoli

Astăzi, 19 martie 2019, Comisia de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a avizat favorabil două iniţiative legislative ale doamnei deputat Cristina Iurişniţi (USR).

Prima iniţiativă vizează reglementarea colectării selective a deşeurilor în şcoli. Prin pl-x 102/2019, cadrul normativ va fi modificat în sensul obligării autorităţilor locale sau a operatorilor economici de salubritate de a se asigura că la nivelul fiecărei unităţi şcolare din România vor exista pubele speciale pentru colectarea selectivă. Iniţiativa legislativă va avea un dublu impact: pe de o parte tinerele generaţii vor conştientiza şi vor deprinde si dezvolta gesturi reflex si atitudini corecte în raport cu protejarea mediului înconjurător, iar pe de altă parte autorităţile locale şi operatorii economici vor fi responsabilizaţi in respectarea angajamentelor asumate la nivel european. România este in pericol de infrigement ca urmare a ruşinosului procent de 3 % la nivelul colectării selective, procentul asumat pentru 2020 fiind de 50%. Legea a fost deja adoptat de Senatul României!

Cea de-a doua modificare legislativă avizată favorabil de Comisie priveşte implementarea Educaţiei pentru sănătate, cel puţin o dată pe semestru, în şcolile din România. Este important ca tinerii să primească informaţii corecte şi relevante cu privire la nutriţie, sănătate, sexualitate cu scopul de a fi conştienţi, responsabili şi de a-şi dezvolta capacităţile şi abilităţile socio-emoţionale. Pl-x 119/2019 va modifica Legea pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi va reprezenta un prim pas în revalorizarea Educaţiei pentru sănătate în şcoli., in contextul in care România se află pe primul loc in Europa la mamele adolescente cu sarcini accidentale. Mamele minore cu minori vor adânci rata abandonului şcolar si costurile de asistentă socială si medicală.

Cele două modificări legislative pe care le-am iniţiat au trecut cu succes de avizul favorabil al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor. Impactul acestora va fi unul benefic la adresa elevilor şi a comunităţii locale.

Atât protejarea mediului, prin colectarea selectivă a deşeurilor în şcoli, precum şi reintroducerea Educaţiei pentru sănătate , a educaţiei sexuale adaptată vârstelor, reprezintă priorităţi ale agendei mele parlamentare şi care asigură soluţii concrete în urma unei analize de nevoi.

Vremea in lume

Berlin Berlin Germany
Noros
Noros
2°C
Vânt: 11 km/h VNV
 
Newsletter