POLITICĂ

“Vot Uşor”, demarat de Generaţia PLUS şi USR Tineret, pentru 1 milion de alegători din România

Prin proiectul Vot Uşor, demarat de Generaţia PLUS şi USR Tineret, cei 1 milion de alegători din România care locuiesc şi votează într-o localitate diferită de cea în care au adresa de domiciliul sunt încurajaţi să obţină viza de flotant. Cu viza de flotant, aceştia vor putea vota la următoarele alegeri în oraşul în care îşi petrec majoritatea timpului.

Conform datelor BEC, numărul de votanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani a crescut cu 60% în 2019, faţă alegerile de acelaşi tip din 2014. Mai concret, 800.000 de tineri s-au prezentat la urne în plus faţă de europarlamentarele din 2014. Trendul s-a păstrat şi la alegerile prezidenţiale. Astfel, componenta activă a societăţii – studenţii, tinerii profesionişti din oraşele mari, precum şi diaspora – a pus umărul decisiv la schimbarea produsă.

Schimbarea de trend a avut la bază 1 milion de cetăţeni care au votat pe listele suplimentare. Acest lucru arată că o parte semnificativă a societăţii active nu are posibilitatea de a vota acolo unde are domiciliul. Printre aceştia, sunt majoritari studenţii şi tinerii profesionişti. Conform legislaţiei în vigoare, la alegerile locale şi parlamentare nu se poate vota pe listele suplimentare.

În lipsa listelor suplimentare, o bună parte din acest milion de alegători va fi nevoită să facă 5-7 ore până la adresa de domiciliu pentru a-şi exercita dreptul fundamental la vot. Această piedică are potenţial să îi descurajeze pe mulţi dintre cetăţenii dinamici, iar multe din cele 1 milion de voturi exprimate în 2019 ar fi astfel pierdute.

Pentru cei care încă nu au luat decizia de a-şi schimba buletinul în oraşul în care locuiesc sau studiază, soluţia ideală pentru a putea vota uşor la locale este viza de flotant.

Viza de flotant este un element de care multă lume vorbeşte, pe care însă nu toată lumea îl înţelege.

În primul rând, ce este viza de flotant?

Viza de flotant, numită şi viza de reşedinţă, este un act care dovedeşte faptul că un cetăţean român locuieşte la o anumită adresă timp de cel puţin 15 zile pe an. Fizic, viza de flotant ia forma unui autocolant care se lipeşte pe partea din spate a buletinului şi nu e valabilă mai mult de un an.

Cum se obţine viza de flotant?

Viza de flotant se poate obţine foarte uşor, mergând la Biroul de Evidenţă a Populaţiei din zona unde vrei să-ţi faci reşedinţa. Documentele necesare sunt uşor de obţinut – un formular tip completat şi o copie după buletin. Pe lângă acestea, cel mai important este documentul care atestă faptul că într-adevăr locuieşti la acea adresă.

În funcţie de situaţia individuală, acest document poate fi: (1) un contract standard de închiriere sau comodat, (2) un contract de şedere la cămin, sau (3) o cerere de luat în spaţiu, însoţită de documentul de proprietate, din partea persoanei care deţine imobilului, plus consimţământul acesteia. În prezenţa acestor documente, viza de flotant se eliberează în decurs de aproximativ 1-2 săptămâni (uneori mai repede).

Cum votez în baza vizei de flotant?

Conform legii 115/2015, o persoană care are reşedinţa (viza de flotant) într-o anumită localitate se poate înscrie în Registrul Electoral, printr-o scrisoare adresată primarului, cu cel mult 45 de zile înainte de următoarele alegeri. Aceasta înseamnă că alegătorul va fi inclus pe listele electorale permanente, pierzând dreptul de vot în localitatea de domiciliu din buletin. A doua variantă este cea în care nu se parcurge procedura cu Registrul Electoral. În acest scenariul, votul poate fi exprimat în baza vizei de flotant, pe listele suplimentare.

Pentru a facilita procesul de obţinere a vizei de flotant, Generaţia PLUS şi USR Tineret au pus bazele proiectului Vot Uşor. Puteţi parcurge acest formular https://votusor.typeform.com/to/O9D0Kq pentru a obţine informaţiile relevante, în funcţie de scenariul în care vă aflaţi. De asemenea, voluntarii Vot Uşor pot oferi sprijin, în cazul în care apar dificultăţi.