vremea meteo
ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Vreme instabilă în weekend. În ce regiuni se întorc lapoviţa şi ninsorile?

Vremea continuă să se încălzească sâmbătă în majoritatea regiunilor, însă spre seară în regiunile nordice se vor semnala precipitaţii. Meteorologii anunţă maxime neorbişnuit de ridicate pentru data din calendar. Duminică se va răci uşor şi va ploua pe arii restrânse. Săptămâna viitoare începe cu vreme frumoasă în sudul ţării, unde sunt aşteptate maxime de 25 de grade Celsius.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), sâmbătă, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit la această dată în cea mai mare parte a ţării, dar va deveni vântoasă în majoritatea zonelor.

La munte, la înălţimi mari, vor fi şi averse de măzăriche, lapoviţă sau ninsoare. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar ploi slabe vor fi posibile doar izolat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 16 şi 26 de grade, iar cele minime între 1 şi 11 grade, uşor mai mici în depresiuni.

O atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului vizează, pe parcursul zilei de sâmbătă, 31 de judeţe din ţară, începând cu ora 10:00, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în intervalul orar 10:00 – 23:00, vor fi intensificări ale vântului cu viteze de 55 – 65 km/h şi temporar 70 – 85 km/h, trecător cu aspect de vijelie, în Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în zona costieră a Dobrogei. De asemenea, spre seară şi la începutul nopţii de sâmbătă spre duminică (25/26 aprilie), fenomene similare se vor înregistra şi în jumătatea nordică a Moldovei.

 


Sursa foto: www.meteoromania.ro


Potrivit sursei citate, în intervalul menţionat, în zona montană înaltă, vântul va sufla tare, cu rafale ce vor depăşi 80 – 100 km/h.

Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

ANM precizează că intensificări ale vântului se vor semnala, local şi temporar şi în restul teritoriului, unde se vor atinge viteze, în general, de 45 – 55 km/h, iar în nordul, nord-estul şi centrul teritoriului, precum şi în zonele de munte, mai ales după-amiaza şi seara, local, se vor semnala averse, însoţite şi de descărcări electrice.

Pe de altă parte, meteorologii prognozează pentru ziua de sâmbătă o vreme deosebit de caldă în Bucureşti, cu valori maxime ce vor ajunge la 25 de grade Celsius.

Conform prognozei, pe parcursul zilei, între orele 10:00 – 23:00, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări de 40 – 45 km/h.

Duminică, vremea se va răci în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, însă doar pe arii restrânse va ploua slab, cu o probabilitate mai mare în jumătatea de nord-est a teritoriului. În zona montană înaltă vor fi precipitaţii mixte. Vântul va avea unele intensificări, cu precădere în regiunile estice şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 13 şi 25 de grade, iar cele minime între 0 şi 10 grade, uşor mai scăzute în depresiuni unde vor fi condiţii de brumă.

foto: Gavrilă Albert album Munţii Ţibleşului.