OPINII

Vremea definirii prin negație

Autor: Gabriel Purcăruș o

Constat astăzi tendința de a te poziționa politic sau social nu prin ceea ce vrei ci prin ce respingi.

Greșeala este foarte frecvent întâlnită atât la atât conservatorii cât și la progresiști, la susținătorii PSD, PNL, USR de la noi, sau la republicanii și democrații din America etc.

Sunt șanse mari ca cineva care se pretinde conservator astăzi să vorbească mai mult împotriva avortului, feminismului, mariajului gay, a socialismului, a islamului politic sau încălzirii climatice decât despre libertatea economică, statul minimalist, securitate, dezvoltare, credințe și valori perene.

Sunt șanse mari ca un progresist să vorbească mai degrabă împotriva lui Donald Trump, a supremației albe, a capitalismului, a dominației masculine sau homofobiei decât să-l vorbească de bine pe Soros sau să afirme virtuțile socialismului sau feminismului.

Se pare însă că totuși această abordarea are sens, pentru că mintea umană reține și răspândește mult mai ușor informația negativă decât cea pozitivă. Un client dezamăgit va vorbi altora de cinci ori mai mult decât un client satisfăcut, care de obicei tace. Știrile zilei sunt mereu pline de evenimente negative – accidente, violuri, crime, acte de corupție, în timp ce lansările de carte, spectacolele, invențiile, descoperirile științifice sau faptele de caritate trec mai degrabă neobservate.

De aceea și campaniile electorale în lumea de astăzi se orientează mai mult spre a declanșa, întreține sau amplifica ura față de adversar decât iubirea față de proprii candidați.

Problema cu această abordare este că odată campania electorală terminată, oamenii politici din diferite partide ar trebui să fie capabili să comute butonul de la confruntare la cooperare. Dar după ce adversarul te-a făcut în fel și chip în campanie, e tare greu să spui:” acum hai să uitatm totul și să trecem la treaba”.

Și uite așa, de la an la an, devenim tot mai răi și mai proști, pentru că am uitat ce vrem, și am devenit obsedați de ce nu vrem.