DIN TRANSILVANIA, ECONOMIC

Zalăul își modernizează sistemul de iluminat public cu bani europeni

Primăria Zalău, judeţul Sălaj, implementează un proiect european de peste 23 mil. lei (4,8 mil. euro)  ce prevede modernizarea şi extinderea a 36,4 km de reţea de iluminat public şi suprailuminarea a 32 de treceri de pietoni, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Zalău. Până în prezent, în cadrul acestui proiect au fost finalizate lucrările de înlocuire a corpurilor de iluminat echipate cu telegestiune pe opt străzi din muncipiul Zălău şi au fost demarate lucrările privind modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat, montarea de noi corpuri de iluminat echipate cu telegestiune şi suprailuminarea trecerilor de pietoni pe alte 13 străzi din municipiu, unde proiectul este în diferite stadii de execuţie.

Primarul Ionel Ciunt: Prin intermediul acestei investiții pe 12 străzi vor fi demolați stâlpii existenți, vor fi instalați stâlpi noi, cu corpuri de iluminat echipate cu telegestiune și vor fi mutate în subteran rețelele aeriene; pe o stradă se va extinde sistemul de iluminat, iar pe 9 străzi se vor înlocui corpurile de iluminat cu altele, echipate cu telegestiune. De asemenea, prin intermediul proiectului se va realiza centrul de monitorizare al sistemului de iluminat public, 36,4 km de rețea va fi modernizată și extinsă, iar 32 de treceri de pietoni vor beneficia de iluminat îmbunătățit.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1 – Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea C – Iluminat public.