LIFESTYLE

Zăpada și soare pe crestele din Parcul Național Retezat. FOTO

de Mihai Sărmășan

Retezatul este primul parc național al României și a fost înființat la iniţiativa lui Alexandru Borza, fondatorului Grădinii Botanice din Cluj, şi a biologului Emil Racoviţa, în anul 1935. În 1979 devine Rezervaţie a Biosferiei, prima de acest fel din țară, desemnată în același an cu cea din Munții Rodnei. Păstrarea autenticităţii parcului național este continuă, în special prin mecanizarea redusă a acestuia (nu există telecabine sau telegondole în Retezat). Acest aspect a încurajat turismul montan la pas și a ținut deoparte turismul de masă. 

Parcul este situat în vestul Carpaţilor Meridionali, pe raza judeţului Hunedoara. În timp, suprafaţa parcului s-a tot mărit, ajungând în prezent la peste 38 000ha. Pădurile acoperă aproape 50% din suprafața parcului, iar dintre acestea aproape jumătate sunt păduri virgine și cvasivirgine. Cel mai înalt vârf din Retezat este Peleaga, 2 509m.

Parcul Național Retezat este supranumit Tărâmul cu Ochi Albaştri. Acest nume se datorează multitudinii de lacuri glaciare ce se găsesc în masiv şi care reprezintă aproximativ 38% din totalul de lacuri glaciare ale României. Cele peste 80 de lacuri din Retezat, dintre care numai 53 sunt permanente, sunt alimentate de zăpada topită de pe crestele munţilor. Cele mai spectaculoase dintre lacuri sunt: Bucura, Zănoaga, Ana, Lia, Tăul Negru, Tăul Porții, Gemenele sau Știrbu. Cel mai mare lac glaciar din țară este Bucura, cel mai adânc este Zănoaga, iar Tăul Porții este lacul glaciar aflat la cea mai mare altitudine. Practic toate recordurile legate de lacurile glaciare sunt deținute de Retezat.

sursa foto: Facebook Ioan Benea Jurca