ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Zeci de mii de oameni sunt în stradă. Începând cu ora 18.00 cetățenii s-au adunat în București, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, dar și la Craiova sau Bistrița. Actualizare

În Piața Victoriei s-au adunat, încă de la ora 18. Până la ora 21.00 numărul a crescut la aproximativ  30 000 de oameni. Circulația este blocată între Guvern și Piața Romană, protestatarii pornind spre Palatul Parlamentului.

Oamenii scandează ”Justiție, nu corupție”, ”PSD, ciuma roșie” și ”Demisia” și poartă pancarte pe care scrie ”Toți pentru Justiție”.

”România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară și tăierea salariilor bugetarilor din 2010. Confiscarea politică a sistemului de justiție, capturarea statului de către o mafie politică care slăbește legislația anticorupție pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic și instituțional declanșat de Guvern împotriva societății civile, atacurile majorității parlamentare împotriva aliaților din NATO și UE, haosul fiscal și deprecierea accelerată a leului, creșterea prețurilor și a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene și NATO. Consecințele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunității politicienilor și a sărăciei. În aceste momente, România este călcată în picioare, coaliția de guvernare nesocotind sau ignorând fățiș opiniile și interesele legitime ale tuturor actorilor din societate”, e mesajul postat de inițiatorii protestelor.

foto: Dan Mihai Balanescu

Participanții la marș vor protesta în fața Parchetului General și a CCR

Marșuri de protest mai sunt organizate la Cluj-Napoca, Sibiu unde s-au adunat peste 4000 de oameni, Brașov, 3000, Iași, Timișoara, Oradea, dar și la Craiova, Bistrița. De asemenea sunt organizate proteste și în afara țării.

Brașov: FOTO Mihai Codruț Nanu

”PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea Legilor Justiției: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forțarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat”, spun semnatarii apelului.

Arad. Foto: Deny Alida

Printre semnatarii apelului lansat pe facebook, se află Platforma România 100, Corupția Ucide, Centrul Român pentru Politici Europene, Freedom House, dar și politicieni.

Craiova. Foto: Laura Rezeanu.

Paris. foto: Dorin Dusciac

foto imagine principală: Octav Drăgan