ACTUALITATE

Zero toleranţă pentru violenţă verbală, hărţuire şi mesaje discriminatorii adresate femeilor în spaţiul public

Preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi, deputata USR Cristina Iurişniţi condamnă în mod ferm jignirile viceprimarului Aurelian Bădulescu la adresa consilierei Ana Ciceală în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 14 noiembrie 2019.

Tirada viceprimarului Aurelian Bădulescu poate fi cu greu reprodusă: “Doamna Ciceală, mi-e scârbă să te aud vorbind. Mi-e scârbă! Te rog eu frumos, lasă-mă în pace! Vezi-ţi de treaba dumitale, că eşti femeie cu burta la gură! Du-te şi pregăteşte-te de naşterea copilului, nu mai vorbi tâmpenii!” Acesta nu este nici pe departe primul derapaj al viceprimarului Bădulescu, mâna dreaptă a Primarului General, Gabriela Firea la cârma Capitalei. “Aceste comportamente, acest limbaj si atitudinile sexiste aduc atingere demnităţii femeilor. Este inacceptabil ce s-a întamplat. E o hărţuire la locul de muncă, un fapt nu doar reprobabil, ci şi ilegal!” atrage atenţia preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi.

Într-un mesaj pe pagina sa oficială, Cristina Iurişniţi condamnă ferm adresarea care aduce atingere demnităţii umane şi face un apel ca aceste situaţii să înceteze în politica românească. Ca femeie, deputată şi preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse, deputata Cristina Iurişniţi îşi exprimă solidaritatea şi empatia faţă de consiliera Ana Ciceală, în acest context de discriminare şi de nerespectare a drepturilor fundamentale ale omului.

“Niciunei persoane, cu atât mai mult cu cât ocupă o funcţie publică, nu îi sunt permise astfel de derapaje. Asistăm recent la o pleiadă de mesaje, declaraţii şi postări jignitoare din partea demnitarilor. Conform legii, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are ca principală atribuţie tocmai sancţionarea declaraţiilor şi acţiunilor profund ofensatoare şi discriminatoare la adresa cetăţenilor României”, evidenţiază Cristina Iurişniţi.

“Vom sesiza CNCD cu privire la aceste declaraţii ale domnului Bădulescu, căruia îi solicit public să-şi ceară scuze reale, asumate pentru modul jignitor în care s-a adresat unei femei”, adaugă preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse.

“Mai mult, îi solicit primarului in funcţie Gabriela Firea să se delimiteze public de declaraţiile lui Aurelian Bădulescu, altfel, înseamnă că legitimează şi încurajează violenţa împotriva femeilor. Şi asta după tăierea fondurilor acordate de Primăria Bucureşti pentru Casa Invicta din Bucureşti, singurul adăpost 24 din 24 de ore deschis victimelor violenţei în parteneriat cu societatea civilă.”

În trecut, preşedinta Comisiei pentru Egalitatea de Şanse a mai trimis către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării sesizări pe numele consilierului prim-ministrului, Darius Vâlcov şi al fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care au propagat în spaţiul public o serie de simboluri şi declaraţii naziste, precum şi a ex-ministrei Doina Pană, pentru jigniri la adresa românilor din diaspora.

“Am convingerea că instituţiile statului abilitate în aceste cazuri vor lua măsurile ce se impun. Dar mai mult decât atât, fac un apel către toţi politicienii, indiferent de afilierea politică să descurajeze astfel de manifestări şi să le sancţioneze cu fermitate atât pe plan personal, cât şi în cadrul formaţiunilor politice din care fac parte. Avem datoria să dăm un exemplu adecvat, să creştem încrederea cetăţenilor în instituţiile statului şi respectul pentru funcţia publică şi legislaţia în vigoare”, a conchis preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi.