Zi de mare sărbătoare, astăzi. Credincioșii catolici sărbătoresc Sfintele Paști, cei ortodocși, Floriile

Este una dintre cele mai importante duminici ale anului. Astăzi, milioane de credincioși catolici de pe întreaga suprafață a planetei sărbătoresc Paștele. Nu doar catolicii sărbătoresc astăzi Sfintele Paști, ci și alte culte, precum: baptistii, penticostalii,  reformații, unitarienii, crestinii dupa Evanghelie și adventistii de Ziua a Șaptea. Obiceiurile Paștelui Catolic sunt în mare parte aceleași ca și la Paștele ortodox: se vopsesc și se ciocnesc ouă, se participă la slujba de Înviere și la slujba de Paște, se merge cu stropitul sau udatul fetelor (în trecut, cu apă, mai recent, cu parfum). În această zi, la Vatican, Papa Francisc celebrează  Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului în Piaţa Sfântul Petru. După celebrare, Suveranul Pontif, de la balconul central al Bazilicii Vatican, va rosti Mesajul de Paşte şi va împărţi binecuvântarea Urbi et Orbi (către cetate şi lume).

La rândul lor, credincioșii ortodoxi sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor, ultima mare sărbătoare înainte de Sfintele Paști. Această zi, în care este dezlegare la pește, marchează începutul Săptămânii Patimilor. Din această seară, încep slujbele deniilor ce continuă toată săptămâna viitoare. Potrivit credinței creștine, în Duminica Floriilor, IIsus Cristos a intrat în Ierusalim călare pe un măgar însoțit de apostoli și a fost întâmpinat de mulțime ca rege al iudeilor.

De Florii, în biserici se sfințesc ramurile de salcie aduse de credincioși la slujbă. Ramurile de salcie sfințite se pun la tocurile ușilor și ferestrelor, la icoane, la intrarea în grajd sau între răsadurile din grădină.

Din anul 1582, biserica catolică și cea ortodoxă folosesc calendare diferite (gregorian cea catolică și iulian cea ortodox), de udne decalajul, în general de o săptămână, între Paștele catolic și cel ortodox, în realitate, aceeași sărbătoare a Învierii Mântuitorului.

Recommended For You

About the Author: Rusu Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.