ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Ziua Armatei României

Ziua Armatei României a fost marcată miercuri 25 octombrie,  prin ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la mormintele și monumentele dedicate eroilor, precum și prin manifestări culturale tematice.

Președintele Klaus Iohannis a participat la ceremonia militară din Parcul Carol din Capitală, de la ora 15,00.

Sărbătorim «Ziua Armatei României» într-un an cu o semnificație specială – împlinirea unui secol de la eroicele lupte de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din vara anului 1917, un moment de referință al Primului Război Mondial, care a demonstrat determinarea și puterea de sacrificiu a Armatei Române.

– În același timp, ne mai despart doar câteva luni de 2018, când vom celebra Centenarul făuririi României Mari, prin unirea Basarabiei, a Bucovinei şi, în final, a Transilvaniei cu patria mamă.

– Armata României este indisolubil legată de aceste repere simbolice ale istoriei noastre, prin rolul esențial pe care l-a avut în consolidarea statului român modern și a identității naționale”, a precizat președintele în discursul său.

Premierul Mihai Tudose a fost prezent la Carei, în județul Satu Mare, unde la Ansamblul Monumental ,,Glorie Ostașului Român” a avut loc, de la ora 12,00, o ceremonie militară de depunere de coroane de flori, după care șeful Guvernului a participat la ceremonia militară la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București.

Drapelul României a fost întregit la Carei, cu ocazia Zilei Armatei Românei, de reprezentanții Ștafetei Veteranilor Invictus. Este primul an în care ștafeta parcurge trei trasee, fiecare având desemnată o culoare a tricolorului: traseul Iași — Carei poartă culoarea albastră, traseul București — Carei poartă culoarea galbenă și traseul Craiova — Carei poartă culoarea roșie.

Ștafeta Veteranilor Invictus 2017 a presupus alergare pe 35 de tronsoane, măsurând un total de 2.396 de kilometri, de către aproximativ o sută de voluntari, bicicliști însoțitori și coordonatori pe trei trasee, care se vor reuni la Carei, ultima localitate românească eliberată în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Ștafeta Veteranilor a fost organizată de Asociația Voluntarilor ,,,Invictus România”, împreună cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu mai multe asociații ale veteranilor de război și ale cadrelor militare în rezervă și retragere și cu autoritățile locale.

La 25 octombrie, se arborează  Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se ridică Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operații și în țările în care România are acreditați atașați ai apărării, potrivit Ministerului Apărării Naționale