Uncategorized

ZIUA CEA MARE A SOSIT ! FINALA Cupei Mondiale Rusia 2018, FRANȚA-CROAȚIA astăzi de la ora 18.00

de Mihai Sărmășan

Astăzi este ziua Z pentru planeta “Fotbal”. Pe stadionul Luzhniki din Moscova, în fața a peste 80 de mii de spectatori, Franța și Croația vor da marea bătălie în finala Campionatului Mondial, cu începere de la ora 18.00.

“Cocoșii” jucau prima lor finală de Campionat Mondial în 1998, iar Didier Deschamps era căpitanul acelei echipe. Acum, Deschamps poate deveni al doilea om din istorie care cucerește marele trofeu atât ca jucător cât și ca selecționer, după Mario Zagallo și Franz Bekenbauer.” De Mondialul francez se leagă și precedenta mare performanță a croaților- generația lui Suker și Boban ceda dramatic în semifinale chiar în fața francezilor. Numele arbitrului care va conduce finala este Nestor Pitana.

Franța nu a impresionat în faza grupelor, jucând mai degrabă economicos. Victoriile au fost la limită, 2-1 cu Australia(Griezmann, Benich aut.) și 1-0 cu Peru(Mbappe). Partida cu Danemarca, 0-0, este considerată cea mai urâtă de la Mondial, ambele echipe mulțumindu-se cu acest rezultat care le-a dus în optimi. Acolo, băieții lui Deschamps au făcut un meci electrizant contra Argentinei. Cu un Mbappe impresionant, francezii au câștigat cu 4-3 și l-au trimis pe Messi acasă. “Cocoșii”  au întâlnit în continuare adversari de mare calibru. Uruguay, învinsă în sferturi cu 2-0(Griezmann, Varane) și Belgia, eliminată de Franța datorită golulului marcat de Umtiti. De precizat este faptul că Franța nu a fost condusă în nici un meci și nu a avut nevoie de prelungiri niciodată la acest turneu final.

Croația a avut un start fulminant de Campionat Mondial- 3 victorii în grupă și un singur gol primit. Povestea a început cu Nigeria, echipă învinsă de croați cu 2-0.  Meciul de referință al Croației este cel contra Argentinei- Rebic, Modric și Rakitic i-au distrus pe sud-americani și lumea începea să ia cu adevărat în calcul această națională în perspectiva fazelor superioare ale competiției. Cu Islanda, Dalic a menajat mulți jucători, dar chiar și în aceste condiții Croația s-a impus cu 2-1.

A urmat seria de 3 partide în care croații au fost conduși de fiecare dată, dar la final mereu s-au bucurat- 1-1(Mandzkukic), prelungiri și calificare la loviturile de departajare cu Danemarca, 2-2(Kramaric, Vida) după extra time și din nou victorie la loviturile de la 11 metri contra Rusiei, 1-1(Perisic) și victorie în prelungiri adusă de Mandzukic cu Anglia.

Una peste alta, vorbim de o echipă care are multă calitate fotbalistică, unitate, dar și o condiție fizică și o forță mentală dezarmante pentru adversari.

Franța și Croația s-au mai întâlnit până acum de 5 ori. “Cocoșii” s-au impus de 3 ori, celelalte două partide terminându-se la egalitate. Ultima confruntare datează din 2011, 0-0 într-un amical. La Euro 2004 a fost o remiza spectaculoasă în faza grupelor, 2-2. Toata lumea își amintește de semifinala de la Campionatul Mondial din 1998. Croații deschideau scorul prin Suker, însă destinul avea să îi lovească teribil pe oamenii antrenați la acea vreme de Miroslav Blazevic- gazdele obțineau biletele pentru ultimul act grație singurelor goluri marcate la echipa națională de Liliam Thuram. Cea mai categorică victorie a echipei din hexagon a fost un 3-0 într-un meci de pregătire din 1999.