ACTUALITATE

Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale sărbătorită la Bistriţa

În fiecare an, din 1999, Europa îşi sărbătoreşte ariile naturale protejate. Iniţiativa acestui eveniment aparţine Federaţiei EUROPARC şi îşi propune să îi aducă pe oameni mai aproape de NATURĂ. În acest an tema Zilei Europene a Parcurilor este: Moştenire culturală: este în natura noastră. În România, primul parc național a fost înființat în anul 1935, pe data de 22 martie, la iniţiativa profesorului Alexandru Borza, care în 1933 spunea: ,,Retezatul este, din toate punctele de vedere, geologic și geografic, botanic și zoologic, precum și ca rezervație de vânătoare, un tărâm sfânt pentru știință, un monument sacru al naturii.”. Menționăm că, Munții Retezat, au reprezentat și locul în care în 1927, a fost înființată și o primă rezervația naturală de mici dimensiuni.

La nivel european, această zi este marcată prin acțiuni de ecologizare și plantare de copaci, dar și prin evenimente mai ample de informare sau conferinţe cu privire la situația parcurilor naționale europene.

Primăria municipiului Bistriţa, în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cu Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, a organizat la Şcoala Verde o lecţie interactivă la care au participat elevii claselor a III-a şi a IV-a de la Şcoala Gimnazială nr. 7 Bistriţa (cartier Viişoara), îndrumaţi de doamnele învăţătoare Nuţa Alexandru respectiv Ioana Budăcan. Copiii au aflat amănunte interesante legate de flora şi fauna munţilor Rodnei, speciile protejate şi măsurile de protecţie a ecosistemului parcului natural, dar şi aspecte practice legate de turismul ecologic în aceste zone protejate.