,,Ziua Maghiarilor de pretutindeni”, sărbătorită în mai multe localităţi. Mesajul premierului Dăncilă

Ziua Maghiarilor de pretutindeni este sărbătorită în mai multe localităţi din Transilvania, dar şi la Bucureşti.

Punctul central al manifestărilor este la Satu Mare, unde vine şi ambasadorul Ungariei în România şi lideri UDMR.

La 170 de ani de la revoluţia maghiară din 1848, în Satu Mare au loc în această după-amiază mai multe manifestări dedicate acestui eveniment.

În Piaţa Eroilor Revoluţiei are loc o adunare a participanţilor, începând cu ora 16:45, depuneri de coroane la bustul poetului Petöfi Sándor şi defilare cu fanfară şi husari spre Piaţa Libertăţii.

Începe apoi o ceremonie de comemorare şi dezvelire a statuii contelui István Széchenyi, o personalitate a politicii maghiare.

La manifestările de la Satu Mare participă între alţii şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond, liderul UDMR Kelemen Hunor, autorităţi locale.

Ziua maghiarimii este sărbătorită printr-o serie de manifestări şi în municipiile reşedinţă din celelalte judeţe din nord-vestul şi vestul ţării, Sălaj, Bihor şi Arad.

Mesaj al premierului

Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, în care spune că această zi este un prilej de a sărbători comunitatea maghiară din România şi relaţiile reciproce de bună convieţuire dezvoltate în ultimele decenii.

Primul ministru aminteşte că în Europa de astăzi, deosebirile între etnii şi culturi trebuie să reprezinte o sursă de înţelegere şi respect reciproc, iar România susţine principiul ,,unitate în diversitate”.

Alegeri in Ungaria

În Ungaria, se asteapta ca manifestările prilejuite de împlinirea a 170 de ani de la începutul Revoluţiei din 1848 să aibă un pronunţat caracter electoral, în perspectiva alegerilor parlamentare de peste câteva săptămâni.

Simpatizanţii partidului de guvernământ Fidesz vor participa la un marş pe străzile Budapestei, înainte de a se aduna în faţa Parlamentului pentru a asculta discursul premierului.

Mai multe partide de stânga din opoziţie şi-au chemat susţinătorii într-o altă locaţie din Budapesta, unde liderii formaţiunilor respective vor rosti, de asemenea, discursuri, o manifestare separată fiind anunţată şi de partidul Jobbik.

Dat fiind faptul că ziua de 15 martie este zi de sărbătoare naţională, circulaţia TIR-urilor este restricţionată pe teritoriul Ungariei până diseară la ora locală 22:00, respectiv ora 23:00 a României.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.