EDUCAŢIE/CULTURĂ

Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase

Broasca țestoasă este sărbătorită la 23 mai, începând cu anul 2000. Cu această sărbătoare se dorește să se atragă atenția asupra faptului că deși este un animal care trăiește mult, ca specie este în pericol.

Broaștele țestoase sunt unele dintre cele mai vechi reptile apărute pe Pământ. Fac parte din Clasa Reptilia, supraordinul Chelonia. Multe specii au dispărut, altele sunt pe cale de dispariție, acum fiind declarate specii protejate.

Pentru a marca această zi și pentru a ne bucura de câteva imagini simpatice, am apelat la colegii de la Parcul Național Munții Măcinului, care au bucuria de a putea urmări în direct cum își trăiește viața Broasca țestoasă dobrogeană(Testudo graeca).
Broasca țestoasă dobrogeană(Testudo graeca) este una din speciile protejate din Munții Măcinului, în perimetrul aflat în responsabilitatea Administrației Parcului.

Conform monitorizărilor științifice, efectute în cele 30 de suprafețe permanente de probă, își găsesc adăpostul și hrana peste 4.000 de exemplare.

Broasca țestoasă dobrogeană trăiește 90 – 100 de ani, lungimea carapacei poate ajunge până la 30 de cm. Ea iubește căldura, preferă zonele cu tufărișuri de la marginea pădurilor, unde femela depune la sfârșitul verii, într-o gaură săpată cu membrele posterioare, 4 – 12 ouă albe, sferice, cu coaja tare, din care eclozează puii după aproximativ trei luni.

Este un animal foarte agil, care în timpul zilei se deplasează permanent după hrană, constituită din frunze, fructe, flori. Chiar dacă pare curios, țestoasele dobrogene sunt bune cățărătoare și le place să sape și să se îngroape în pământ.

Administrația Parcului Național Munții Măcinului este preocupată de ocrotirea acestei specii și a habitatelor caracteristice. O consideră „Regina de uscat a munților Hercinici” și se găsește și pe sigla APNMM.