ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Ziua mondială a fotografiei

Distribuire articol:

 Ziua mondială a fotografiei, este celebrată pe 19 august ca un eveniment global care aspiră să creeze schimbări pozitive în lume prin intermediul fotografiei.

În 2016, Ziua mondială a fotografiei a atins o audiență globală de 500 de milioane de oameni din întreaga lume, inspirând fotografi din întreaga lume să-și împărtășească poveștile, potrivit site-ului worldphotoday.com.

Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a fotografiei prin ”daghereotipie”, în urmă cu 177 de ani. Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecționat sistemul, punând la punct procedeul. Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit „heliografie”, considerată cea mai veche fotografie din lume.

O fotografie realizată de inventator în 1837 prin ”daghereotipie” a reprezentat un colț din atelierul său. La 9 ianuarie 1839, invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe și Louis Daguerre a obținut brevetul, fiind considerat părintele fotografiei.

Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul și a anunțat invenția ca fiind un cadou „gratuit pentru lume”. Procedeul ”daghereotipiei” a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie.

sursa agerpres.ro


Distribuire articol: