Ziua mondială împotriva traficului de persoane

Ziua mondială împotriva traficului de persoane se marchează anual la 30 iulie. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în 2013, pentru a crește gradul de conștientizare a situației victimelor traficului de ființe umane și pentru promovarea protecției drepturilor lor, potrivit www.un.org.

Majoritatea victimelor traficului de ființe umane este alcătuită din femeile și fetele vulnerabile. Traficanții le promit locuri de muncă bine plătite, iar migranții care își părăsesc locurile natale pentru a scăpa de sărăcie, de conflicte sau de persecuție prezintă riscul de a deveni viitoare victime.

Ziua mondială împotriva traficului de persoane este o chemare la acțiune pentru a stopa această infracțiune prin descoperirea traficanților, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor și bărbaților împotriva exploatării, precum și prin protejarea și reabilitarea victimelor, conform www.un.org.

Milioane de oameni din întreaga lume sunt vânduți pe piața mondială a sclaviei moderne. Bărbați, femei și copii cad în mâinile traficanților, atât în țările lor, cât și în străinătate. Mirajul unei vieți mai bune devine o momeală ce îi face vulnerabili în fața traficanților de persoane. Fiecare țară din lume este afectată de traficul de ființe umane, fie ca țară de origine, de tranzit sau de destinație pentru victime.

Traficul de persoane constituie o infracțiune gravă și totodată o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Biroul Națiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor și a Criminalității (UNODC), în calitate de apărător al Convenției Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate (UNTOC) și al Protocoalelor sale, asistă statele în eforturile lor de a pune în aplicare Protocolul privind prevenirea, reprimarea și pedepsirea traficului de persoane (Protocolul traficului de persoane).

În 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Global de acțiune pentru combaterea traficului de persoane, îndemnând guvernele din întreaga lume să adopte măsuri coerente și coordonate pentru a învinge acest flagel. Planul prevede integrarea luptei împotriva traficului de ființe umane în programele mai largi ale ONU, pentru a stimula dezvoltarea și consolidarea securității în întreaga lume.

Traficul de persoane este o problemă globală și reprezintă dintre cele mai grave infracțiuni din lume, care afectează viața a milioane de oameni și le lezează demnitatea. Traficanții înșeală femei, bărbați și copii din toate colțurile lumii și îi forțează să intre în situații prin care sunt exploatați. Multe dintre persoanele traficate sunt obligate să muncească forțat, să cerșească sau, și mai grav, să-și doneze organele pentru a fi comercializate de traficanți, menționează www.unodc.org.

În anul 2015, la Biblioteca Națională București a avut loc o dezbatere privind protecția supraviețuitorilor traficului de persoane, cu prilejul Zilei de luptă împotriva traficului de persoane organizată de Ambasadele SUA, Marii Britanii și Olandei în România, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Grupul Parlamentar pentru Combaterea Traficului de Persoane.

Sursa agerpres.ro

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.