Ziua Sfântului Patrick

Sfântul Patrick, ocrotitorul spiritual al irlandezilor din întreaga lume, este sărbătorit, în fiecare an, în ziua de 17 martie. Festivităţi importante au loc în Irlanda, cu acest prilej, dar şi în întreaga lume, acolo unde există comunităţi ale irlandezilor, care au adus cu ei tradiţiile specifice acestei sărbători. Ziua Sfântului Patrick este, totodată, Ziua naţională a Irlandei.

Născut în jurul anului 385, în Britania, Sf. Patrick a fost răpit şi dus în Irlanda, în jurul vârstei de 16 ani, notează http://icalendrier.fr/. Şase ani a durat captivitatea sa, timp în care, de două ori a încercat să fugă, dar a fost prins; a treia oară a reuşit să scape, întorcându-se în locurile natale, unde a devenit preot. A descoperit religia creştină în timpul anilor de sclavie. Şi-a desăvârşit educaţia religioasă în Franţa, la Mănăstirea Saint Honorat de lângă Cannes. A fost timp de mai mulţi ani ucenicul episcopului Gherman din Auxerre, care l-a hirotonit diacon, preot şi episcop. În anul 432, a fost trimis în Irlanda, pentru a-i creştina pe irlandezi.

Până la moartea sa, la 17 martie 461 (unele surse arată anii 480 sau 492), şi-a continuat viaţa clericală convertindu-i pe irlandezi la creştinism şi întemeind o episcopie. Sfântul Patrick a folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra dogma Sfintei Treimi, prin cele trei frunze unite într-o singură tulpină explicând conceptul unui singur Dumnezeu în trei persoane, notează www.calendar-ortodox.ro.

Marcată prin procesiuni în secolele IX-X, Ziua Sfântului Patrick a fost recunoscută ca sărbătoare religioasă de Biserica Catolică în secolul al XVII-lea. În 1631, papa Urban al VIII-lea a inclus-o în calendarul creştin al sărbătorilor. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit Ziua naţională a Republicii Irlanda, iar în noiembrie 1995, guvernul Irlandei a fost iniţiatorul Festivalului Sfântului Patrick, care are loc, în fiecare an, la Dublin, potrivit www.stpatricksfestival.ie. În 2019, Festivalul Sfântului Patrick de la Dublin se desfăşoară în perioada 14-18 martie.

Toate manifestările din întreaga lume prilejuite de Ziua Sfântului Patrick sunt unice, însă au elemente comune, simboluri care definesc însuşi spiritul irlandez: trifoiul (asociat cu Sf. Patrick), crucea celtică (ce îmbină tradiţii păgâne şi creştine), spiriduşul (leprechaun), un personaj imprevizibil şi mereu pus pe şotii, venerat de irlandezi, şi nu în ultimul rând, culoarea verde. Toţi irlandezii poartă haine verzi în această zi.

Astăzi, parada de la New York organizată de Ziua Sfântului Patrick este cea mai veche paradă civilă din lume şi cea mai mare din Statele Unite.

În 2018, Ambasada Irlandei în România şi şcoala de dansuri irlandeze din Bucureşti, STEYsha, au promovat un spectacol de dans irlandez. A fost organizată, de asemenea, o prezentare de fotografii din Irlanda însoţită de fragmente bilingve de poezie irlandeză în câteva staţii de metrou.

Şi în 2019, sunt organizate festivaluri care au în centrul lor Ziua Sfântului Patrick, în mai multe ţări europene, precum: Olanda (Amsterdam, 15-17 martie), Serbia (Belgrad, 9-17 martie), Rusia (Moscova, 13-24 martie), Italia (Livorno, 15-17 martie) potrivit www.stpatricksfestival.ie.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.