ACTUALITATE

Ziua Silvicultorului sărbătorită la Călimănești

Cea de-a 28-a ediție a Zilei Silvicultorului a fost marcată joi, 7 iunie, printr-un eveniment organizat, în comun, de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri. La evenimentul organizat la Călimanești, în județul Vâlcea, au participat Ioan Deneș, ministru al Apelor și al Pădurilor, Ilie Covrig, secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Dragoș Ciprian Pahontu, directorul general al Romsilva, Adrian Crețu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, reprezentanți ai Agenției ”Moldsilva” din Republica Moldova, ai sindicatelor din silvicultura, ai Gărzii Forestiere, parlamentari, reprezentanți ai mediului academic, parteneri din sectorul forestier și reprezentanți ai autorităților locale.

Acesta este al treilea an consecutiv când Ziua Silvicultorului este marcată împreună de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri din România, pentru a sublinia unitatea Corpului Silvic, indiferent de mediul în care activează, public sau privat.
,,Ziua Silvicultorului a fost instituită de societate în semn de recunoaștere pentru importanța acestei profesii și pentru a evidenția prestigiul de care se bucură cei care s-au dedicat acestui domeniu” a declarat în discursul sau, Ioan Deneș, ministrul Apelor si Padurilor, subliniind importanța acestei sărbători.
Directorul General al Romsilva, Dragoș Ciprian Pahontu, a subliniat importanța unității corpului silvic și a meseriei de silvicultor. ,,Silvicultura nu este o meserie ușoara și nici ferită de pericole. Din contra, silvicultorii își desfășoară activitatea în condiții de multe ori dificile, iar rezultatele muncii noastre se văd, de cele mai mule ori, în timp. O știm cu toții și mă folosesc de acest prilej pentru a le mulțumi tuturor colegilor silvicultori din țară pentru eforturile depuse” a declarat, în discursul său, directorul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială, inițiată în 1991 și legiferată prin Statutul Personalului Silvic, fiind marcată în fiecare an, în cea de-a doua săptămână a lunii iunie, de întregul Corp Silvic, în parteneriat cu sindicatele și cu celelalte organizații profesionale.
În continuarea acestei sărbători, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva organizează vineri, 8 iunie, la sediile celor 41 de Direcții Silvice si a ocoalelor silvice din subordine ,,Ziua Porților Deschise”, un eveniment prin care toți cei interesați de silvicultură pot afla ce presupune meseria de silvicultor, complexitatea activitătilor derulate de colegii noștri, precum și modul în care se gestionează durabil pădurea.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului și asigură, pe baze contractuale, servicii silvice pentru aproximativ 1 milion de hectare de păduri aflate în proprietatea unităților administrative sau în cea privată. Asociația Administratorilor de Păduri din România este o organizație profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice a pădurilor private.


BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA
București, 07.06.2018