Uncategorized

1 Mai-sărbătoarea muncii. Creștinii ortodocși își aduc aminte de Sfântul Proroc Ieremia

De unde vine ziua de 1 Mai ca sărbătoare a muncii? În ultima parte a secolului al XIX-lea începuse o mişcare puternică a clasei muncitoare pentru limitarea zilei de muncă la 8 ore. Au fost mai multe manifestaţii şi greve în SUA.

În 1886, în ziua de 1 mai a fost astfel de manifestaţii pe tot teritoriul SUA, peste câteva zile, la Chicago, au avut loc ciocniri între poliţie şi demonstranţi şi aceste ciocniri s-au soldat cu morţi din ambele părţi. În 1889, la Congresul Internaţionalei Socialiste s-a hotărât ca ziua de 1 Mai să devină Ziua Internaţională a Muncii şi peste un an era serbată în acest fel, ca zi internaţională a muncii, şi la noi, în România.

Mai trebuie spus că Federaţia Americană a Muncii, ca să se distanţeze de această sărbătoare socialistă şi uşor anarhistă, a decis ca Ziua Muncii să fie serbată în SUA în prima zi de luni din septembrie şi, în 1894, Congresul american a legiferat, de altfel, ca prima zi de luni din luna septembrie să fie Labour Day sau sărbătoare legală naţională“.

Sfântul Proroc Ieremia, alături de Isaia, Ezechiel și Daniel, face parte dintre marii profeți ai Vechiului Testament. Sfântul Proroc Ieremia este cinstit pe 1 mai. A trăit în jurul anului 600 i.d.Hr., când evreii au fost luați în robia babilonică sau persană de către împăratul Nabucodonosor. Numele său înseamnă “Iahve înalta”, era preot, iar profeția sa a fost trecută în scris de Sfântul Proroc Baruh. A fost supranumit profet al lacrimilor sau al plângerilor, deoarece a plâns pentru poporul iudeu care se depărtase de Dumnezeu și slujea idolilor și care a atras astfel pedeapsa divină.

Sfântul Proroc Ieremia a trăit sub patru regi din țara lui Iuda: Iosia, Ioachim, Iehonia și Sedechia. El a început să prorocească de la vârsta de cincisprezece ani, în timpul împăratului Iosia, predicând pocaința către rege și către nobilii săi, către prorocii cei mincinoși și către preoții templului. În timpul regelui Ioachim, Ieremia a prorocit că înmormântarea acestuia va fi ca îngroparea unui măgar, adică, după ce va muri trupul lui va fi aruncat în afara zidurilor Ierusalimului, apoi tarat pe pământ, fără cinstea unei îngropari omenești. Cuvântul prorocesc s-a împlinit întocmai. Despre regele Iehonia, fiul lui Ioachim, regele din Iuda, Ieremia a prorocit că va fi luat rob în Babilon împreună cu toată casa lui și că va muri acolo. Toate acestea s-au împlinit la scurt timp după ce prorocul și-a rostit cuvântul.

În timpul regelui Sedechia, Ieremia a profețit că babilonienii vor cuceri cetatea în anul al unsprezecelea al împăratului Sedechia, adică anul 586 i.Hr. Ieremia a fost totodată profetul decăderii împărăției Iuda. Babilonienii au capturat la scurt timp după aceea Ierusalimul, l-au ucis pe regele SZedechia, au jefuit și au trecut cetatea prin ascuțișul sabiei, și au tăiat capetele unei mari multimi de iudei. Ieremia a profețit și anii adevărați ai robiei, 70 de ani, spre deosebire de falșii profeți care vorbeau de o robie de scurtă durată.

Ieremia a ajuns apoi in Egipt unde a trăit vreme de patru ani. Egiptenilor Ieremia le-a prorocit căderea idolilor lor și sosirea Fecioarei împreună cu Pruncul în Egipt. Sfântul Proroc Ieremia a fost omorât cu pietre de către iudei. În Proloage este amintită tradiția potrivit căreia împăratul Alexandru cel Mare, a dat porunca mutării moaștelor Prorocului Ieremia si a îngropării lor la Alexandria.