DIN TRANSILVANIA, Uncategorized

1 octombrie. Ziua în care, în urmă cu zece ani, doi ,,șoimi” și-au frânt aripile în Afganistan

Se împlinesc zece ani de la un tragicul eveniment care a îndoliat două familii și a întristat comunitățile din Bistrița și Șintereag, locul nașterii celor doi ,,șoimi” Cristian Filip și Marius Sfecheș, plecați prea devreme în Armata Cerurilor.  Cei doi militari  bistrițeni se aflau în teatrul de operații din Afganistan, din august 2010, alături de camarazii din Batalionul 812 Infanterie ,,Șoimii Carpaților”. Era prima misiune într-un teatru de operații, pentru fiecare dintre ei. Din nefericire, și ultima…

Era o zi de vineri, prima zi a lunii octombrie, când unul dintre militarii bistrițeni îi spune mamei sale, pe Facebook, că a băut o cafea și urmează să părăsească baza militară și să plece într-o misiune de patrulare.  Câteva ore mai târziu, familia militarului-erou Filip din Bistrița află de la superiorii acestuia cumplita veste: departe de țară, pe drumurile de piatră ale statului afgan, Cristian-Petru a căzut la datorie. În același timp, la ușa familiei Sfechiș din localitatea Șintereag sosesc alți militari nevoiți să dea aceeași teribilă veste: Marius-Florin va ajunge acasă, învelit în drapelul național. În scurt timp, vestea că doi tineri militari bistrițeni au căzut la datorie în Afganistan, lovește ca un trăznet întreaga comunitate din județ și fiecare familie ce are un militar în misiunea din Afganistan se roaga la Dumnezeu ca cel drag să se întoarcă sănătos acasă.

Ridicați post-mortem la gradul de sublocotenet, cei doi militari-eroi, Cristian-Petru Filip (26 ani) și Marius-Florin Sfechiș (25 ani)  își dorm somnul în Cimitirul Militar din Bistrița, respectiv în cimitirul din Șintereag.  În anii care au urmat tragediei, în curtea Batalionului 812 Infanterie ,,Șoimii Carpaților”, la Bistrița, a fost ridicat un mic monument care cinstește memoria celor doi eroi, dar și a căpitanului Cătălin Țifrea căzut la datorie în teatru de operații din Angola (1998). De asemenea, în Baza Militară din Kandahar (Afganistan), Armata României a construit un monument pe care sunt scrise numele eroilor români căzuți la datorie în acest teatru de operații, printre care și numele celor doi bistrițeni, și lângă care, se opresc pentru o clipă, toți militarii români  care ajung în misiune.

Camarazi pe pământ și în ceruri, Cristian Filip și Marius Sfecheș vor trăi mereu în gândurile și în inimile apropiaților și ale camarazilor. Cinste și onoare memoriei lor!  Eroii nu mor niciodată!! 

Cristina Rusu