ACTUALITATE, Uncategorized

13 octombrie-Ziua Mondială pentru Reducerea Dezastrelor Naturale. În București a început exercițiul național ,,Seism 2018”

Cu ocazia Zilei pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, marcată anual pe 13 octombrie, în București a debutat, sâmbătă dimineața, exercițiul național denumit  ,,Seism 2018” care va dura cinci zile. Acest exercițiu se bazează pe un scenariu conform căruia în România ar fi avut loc un cutremur de 7,5 grade pe Scara Richter, urmat de mai multe replici seismice, resimțit puternic în București, unde multe clădiri neconsolidate au fost afectate și de cutremurul din 1977.

Scopul principal al exercițiului constă în punerea în aplicare a  Concepţiei naţionale de răspuns post-seism și, implicit, testarea capacității de răspuns la o astfel de catastrofă a instituțiilor abilitate. Potrivit scenariului, cutremurul de 7,5 grade pe scara Richter, a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri, epicentru în localitatea Nereju din Vrancea și o durata de 57 de secunde.

,,De la momentul în care a fost declanşat acest exerciţiu, comunicaţiile la nivelul Municipiului Bucureşti şi între Bucureşti şi restul ţării au fost întrerupte. Abia acum un sfert de oră au început să se reia comunicaţiile, începând cu comunicaţiile TETRA şi cele interguvernamentale şi, recent s-au reluat comunicaţiile pe telefonie mobilă.Exerciţiul urmează să fie observat şi monitorizat şi urmează să primim şi un raport la sfârşit, de către colegii de la Uniunea Europeană, de la Comisia Europeană, colegii de la NATO, şi o să avem şi colegii din SUA, de la Agenţia Federală pentru Management şi Situaţii de Urgenţă, care urmează să ajungă în România şi să participe la monitoizare. Exerciţiul are o dimensiune internaţională foarte mare, care va începe să se vadă în următoarele zile şi va creşte treptat. Vor fi participări internaţionale în cadrul exerciţiu” a decarat ședul Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, Raed Arafat citat de Mediafax.

,,Ca şi prim impact (…) avem centrul municipiului Bucureşti care este cel mai impactat, cel mai afectat, clădirile care sunt cu risc seismic I construite înainte de 1940. În zona centrală a Capitalei, Universitate-Centrul vechi, sunt prăbuşite parţial sau total 12 clădiri, conform scenariului, până la acest moment. Răniţi şi persoane, în primă fază estimarea este de 200 de persoane, dar acest lucru urmează să fie actualizat la operaţiunile de căutare-salvare”, a mai declarat Raed Arafat.

Exerciţiul, care presupune şi alte scenarii desfășurate în toată țara, va dura cinci zile. Între timp, conform presei centrale, ambulanțele trimise din Brașov spre București pentru acest exercițiu, au rămas blocate în traficul de pe DN1.