Uncategorized

19 NOIEMBRIE – Ziua Internațională a Bărbatului

Ziua Internațională a Bărbatului este un eveniment anual sărbătorit pe 19 noiembrie. Inaugurată în 1999 în Trinidad și Tobago, ziua și evenimentele sale găsesc susținere de la multe persoane și grupuri în Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa și Organizația Națiunilor Unite.

Vorbind în numele UNESCO, Directoarea pentru Femei și Cultură a Păcii Breines Ingeborg a spus de Ziua Internațională a Bărbatului: „Aceasta este o idee excelentă și ar oferi un echilibru de gen.” Ea a adăugat că UNESCO așteaptă cu nerăbdare să coopereze cu organizatorii.

Obiectivele sărbătoririi Zilei Internaționale a Bărbatului includ concentrarea asupra  sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat. Este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.

Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări, la 19 noiembrie, inclusiv Trinidad și Tobago, Jamaica, Australia, India, China, Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Singapore, Malta, Marea Britanie, Africa de Sud, Tanzania, Zimbabwe, Ungaria, Irlanda, Ghana, Canada, Danemarca, Norvegia, Austria, Bosnia și Herțegovina, Franța, Italia, Pakistan, Antigua și Barbuda, St Kitts și Nevis, Sfânta Lucia, Grenada si Insulele Cayman, iar susținerea globală este vastă.

La 3 februarie 2016, în România, plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii și 19 noiembrie – Ziua Bărbatului, țara noastră aliniindu-se și ea acestei sărbători internaționale.

Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii și 19 noiembrie – Ziua Bărbatului a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, și publicată în Monitorul Oficial, la 7 martie 2016.