EDUCAŢIE/CULTURĂ, Uncategorized

2 aprilie-Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Anual, în 2 aprilie este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor la data de 18 decembrie 2007 și sărbătorită pentru prima dată în anul 2008.  Scopul acestei zile este informarea și conștientizarea asupra autismului, tulburare ce afectează tot mai multe persoane în ultimele decenii.

Potrivit portalului autism-aita.ro, autismul sau Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o afecțiune neurologică prezentă pe tot parcursul vieții, care se manifestă în copilăria timpurie, indiferent de sex, rasă sau statut socio-economic. Este cunoscută sub numele de tulburare de „spectru”, deoarece există o variație largă a tipului și severității simptomelor întâmpinate de persoanele cu autism.

Autismul se caracterizează în principal prin interacțiunile sale sociale unice, prin căile non-standard de învățare, interesele intense în anumite subiecte, înclinația spre rutine, provocările în comunicațiile tipice și modalitățile speciale de prelucrare a informațiilor senzoriale. Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa de înțelegere are un impact enorm asupra indivizilor, familiilor și comunităților acestora.