Uncategorized

2 decembrie, Ziua Internațională pentru abolirea sclaviei. Peste 40 de milioane de persoane sunt victime ale sclaviei moderne

Conform estimărilor, în prezent, sunt mai mulţi oameni în sclavie decât au fost vreodată în istorie. În Europa, cele mai multe dintre victimele traficului de persoane sunt recrutate din est, din ţări predispuse sărăciei.

România se află pe primul loc între ţările cu cele mai multe victime ale acestui fenomen infracţional.

Mii de persoane din lume sunt exploatate în diferite forme, sexual sau prin muncă forţată, sclavia modernă fiind a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme.

Potrivit Organizației Internaționale a Muncii (OIM), peste 40 de milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Deși sclavia modernă nu este definită prin lege, ea este folosită ca termen umbrelă care acoperă practici precum munca forțată, robia datornicilor, căsătoria forțată și traficul de ființe umane.

Astfel, situațiile de exploatare pe care o persoană nu le poate refuza din cauza amenințărilor, violenței, coerciției, înșelăciunii și/sau abuzului de putere, face parte din ceea ce ]n’elegem prin sclavie.