Uncategorized

20 de locuri extraordinare ale Transilvaniei. Unde mergem în vacanță în 2019?

Transilvania este o destinaţie turistică de excelenţă, mereu prezentă în topurile realizate de publicaţiile de specialitate şi care oferă atracţii şi obiective în concordanţă cu toate preferinţele în materie de turism. Transilvania este o regiune care se bucură atât de un relief spectaculos, cât şi de un patrimoniu cultural de excepţie. Descoperă Transilvania alături de noi şi lasă-te purtat pe culmi de munte, în zone de podiş, printre ziduri de cetate, pentru a descoperi farmecul celei mai atractive regiuni din România.

Castelul Corvinilor, Hunedoara

Imagini pentru castelul corvinilor

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai frumoase castele medievale din Europa. Construit de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea, de Castelul Corvinilor se leagă numeroase legende şi poveşti, printre care şi cea potrivit căreia este locul în care a fost ţinut prizonier Vlad Ţepeş şi unde acesta s-a transformat în Dracula. Odată ce ai ajuns la castel, vei fi transpus în atmosfera medievală a secolelor XV – XVI.

Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

Cetatea Alba Carolina este o fortificaţie bastionară în formă de stea, care atrage anual mii de turişti în municipiul Alba Iulia. Între zidurile cetăţii a fost constituită Marea Unire din 1918 şi este un loc de referinţă pentru istoria poporului român. Cetatea Albă Carolina a fost construită în urmă cu trei secole şi este unul dintre monumentele istorice impresionante din Transilvania.

Castelul Bran, Pasul Rucăr-Bran

Imagini pentru castelul bran

Castelul Bran concurează cu cel din Hunedoara în topurile celor mai frumoase castele din Europa. Simbol al României, Castelul Bran se ridică impunător la graniţa Transilvaniei cu Muntenia. Castelul este considerat una dintre cele mai înspăimântătoare destinaţii din Europa, de acesta legându-se Legenda lui Dracula, construită în jurul domnitorului Vlad Ţepeş.

Salina Turda, Turda

Imagini pentru salina turda

Zăcămintele de sare din Transilvania s-au format în urmă cu mai bine de 13 milioane de ani. Pe teritoriul Transilvaniei sunt numeroase puncte de explorare a acestor zăcăminte, dar cel mai frumos şi mai cunoscut dintre toate este Salina Turda. Despre salina din oraşul Turda vorbeşte o lume întreagă datorită proprietăţilor curative ale aerului din subteran. O vizită la Salina Turda este o adevărată terapie pentru sistemul respirator.

Biserica fortificată din Viscri

Imagini pentru viscri

Comuna Viscri a devenit celebră în întreaga Europă după ce Prinţul Charles al Marii Britanii şi-a cumpărat aici o casă şi vine în vizită anual. Localitatea este dominată de una dintre cele şapte biserici fortificate incluse în patrimoniul UNESCO. Comuna Viscri este locuită de o comunitate de saşi şi este un loc pitoresc unde tradiţiile şi spiritul transilvănean nu au fost alterate de lumea modernă.

Lacul Roşu, Cheile Bicazului

Imagini pentru lacul rosu

În Cheile Bicazului se află unul dintre cele mai ciudate lacuri din România – Lacul Roşu, cunoscut şi sub denumirea de Lacul Ucigaş. Apele lacului au nuanţe nefireşti, cu tonuri de roşu şi purpuriu, iar luciul apei este străpuns de numeroase trunchiuri de pin şi brad, dându-i un aspect uşor înfricoşător. Lacul Roşu este cel mai mare baraj natural din România şi s-a format în 1837.

Oradea

Amplasarea geografică face ca Oradea să fie un punct nodal foarte important în turismul regional şi internaţional. Astfel, municipiul se găseşte la numai 12 km de Băile Felix, cea mai mare staţiune balneo-climaterică permanentă din România. În acelaşi timp, pe teritoriul judeţului Bihor se află şi multe alte obiective turistice atractive: staţiunea Stâna de Vale, formaţiunile carstice din Munţii Apuseni, spectaculoasele văi ale râurilor ce străbat judeţul, obiceiurile şi tradiţiile de pe întreg cuprinsul său, multitudinea de supravieţuiri arhitecturale ţărăneşti, dar şi alte atracţii de factură naturală şi antropică.

Potenţialul turistic al Oradiei este dat nu numai de poziţia sa generală, ci şi de istoricul şi arhitectura sa, precum si de amplasamentul monumentelor sale în planul oraşului. Impresia pe care o lasă celor care o străbat, simpli turişti sau iubitori de arhitectură veche, este aceea de spectaculoasă rezervaţie de arhitectură, de loc unde frumosul, vechi şi mai nou, se îmbină într-un tot unitar, armonios, complex.

Transfăgărășanul

Imagini pentru transfagarasan

O alta destinație transilvană de poveste despre care s-a dus vestea peste mări și tări este Transfăgărășanul; soseaua care șerpuieste spectaculos printre munții Făgăraș și oferă priveliști care-ți taie respirația. Este o destinație perfectă pentru o ieșire de weekend, când poți să vezi și Bâlea Lac sau Bâlea Cascadă, două locuri ideale pentru un scurt răgaz, sau Cetatea Poenari (cel mai important obiectiv de valoare istorică de pe Transfăgărașean). Ține minte însă că șoseaua poate fi traversată cu mașina doar de la 1 iulie până la 31 octombrie.

Brașov

Imagini pentru brasov

Brașovul este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase orașe ale României. Este un oraș atât de colorat încât fotografiile nici măcar nu au nevoie de filtre, iar munții din fundal îți dau impresia că peisajul face parte dintr-un tablou. Dacă mergeți într-o vacanță în Brașov, acestea sunt câteva dintre cele mai populare obiective turistice, care chiar merită explorate. Piața Sfatului, un spațiu plin de viață cu terase cochete, delimitat de clădiri cu o arhitectură medievală impresionantă. Biserica Neagră este unul dintre simbolurile Brașovului și un monument reprezentativ de arhitectură gotică în România. Cred că toată lumea știe deja că numele său a fost dobândit de pe urma unui incendiu, când zidurile i-au fost înnegrite. Cea mai mare biserică din România iese în evidență în peisajul orașului pe care îl poți admira de la Cetatea Brașovului, Vârful Tâmpa sau Turnul Alb. Intrarea în biserică costă 10 lei pentru adulți.

Sarmisegetusa Regia, Munţii Orăştiei

Imagini pentru sarmisegetuza

Cetatea Sarmisegetusa Regia din Munţii Orăştiei este locul în care a avut loc geneza poporului român. Capitală a Daciei înainte de colonizarea romană, Sarmisegetuza Regia este un loc cu o puternică încărcătură spirituală şi culturală. Cetatea este inclusă în patrimoniul UNESCO, este cea mai mare fortificaţie dacică din România şi locul în care au fost găsite comori, bijuterii şi modene dacice.

Sibiu

Imagini pentru sibiu

Piața Sfatului era, în Evul Mediu, locul în care în Brașov se organizau târguri atât pentru negustorii sași și români, cât și pentru cei veniți din Ungaria. Se ajungea în piața prin strada Vămii (actuala Mureșenilor), iar lângă stradă erau vămuite mărfurile.

Casa Sfatului din centrul pieței, era locul unde fiecare negustor trebuia să-și așeze marfa, iar funcționarii orașului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate. În apropierea pieței se află Biserica Neagră, bastioanele Fierarilor și Graft, turnurile Turnul Alb și Turnul Negru precum Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei. Piața Sfatului este probabil cel mai cunoscut și vizitat loc al Brașovului, unde sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte în aer liber.

Cetatea Râșnov

Imagini pentru cetatea rasnov

Cetatea Râșnov este o cetate țărănească veche din orașul Râșnov (județul Brașov). Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania și a fost construită în secolele 13-14 de către locuitorii așezării cu același nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor.

Lacul Colibița

Lacul de acumulare Colibița, aflat în județul Bistrița-Năsăud, este locul potrivit de vacanță pentru iubitorii de natură. Fiind situat la poalele munților Călimani, de aici se poate pleca în drumeții montane, înălțimile Călimanilor oferind priveliști incredibile. Stațiunea Colibița este recomandată și pentru proprietățile curative ale aerului puternic ozonat de aici.

Cetatea Sighișoarei

Imagini pentru sighisoara

În Cetatea Medievală Sighișoara – parte a Patrimoniului UNESCO, amenajată începând din secolul al XIV-lea, pot fi admirate 9 turnuri, două bastioane, o parte din zidul de incintă, cinci biserici și o multitudine de locuințe considerate monumente istorice.

Turnurile erau plasate în locurile vulnerabile ale cetății și erau prevăzute cu galerii de tragere și cu bastioane de artilerie. Dintre acestea, Turnul cu ceas cu o înălțime de 64 m, simbolul orașului Sighișoara, este cel mai impresionant fiind unul din marile monumente ale Transilvaniei. Ceasul din turn este prevăzut cu două cadrane de 2,40 m în diametru și cu o instalație rotativă cu păpuși din lemn pictat. Insatalația se mișcă la miezul nopții, aducând la fereastra dinspre Orașul de Jos, figurina specifică zilei care începe.

Tot în Sighișoara puteți vedea Scara Școlarilor, care înlesnește accesul la Liceu și la Biserica din Deal mai ales pe vreme de iarnă, construcția este cea mai mare de acest fel în Transilvania. Din secolele XIV-XVIII în care existau 9 biserici funcționale se mai păstrează trei: Biserica Mănăstirii, Biserica din Deal și Biserica ,,leproșilor” unde pot fi admirate piese rare de sculptură și pictură religioasă, dar și funerară. Majoritatea caselor de locuit din Cetate, aproximativ 160, sunt considerate monumente istorice, având peste 300 de ani vechime.

Cluj-Napoca

Imagini

Cluj-Napoca este cel mai mare oraş din România după Bucureşti şi este una dintre capitalele istorice ale ţării noastre. Situat în inima Trasilvaniei, Clujul este un oraş plin de istorie, de locuri de relaxare, iar în peisajul urban predomină clădirile istorice. Este locul în care s-a născut Matei Corvin – cel mai mare Rege al Ungariei, şi una dintre cetăţile medievale săseşti bine cunoscute. Multiculturalitatea oraşului Cluj îi oferă farmecul aparte, însă, oricât de bine s-ar împleti cultura maghiară cu cea română şi nemţească, Cluj-Napoca rămâne un oraş tradiţional transilvănean şi mult mai puţin cosmopolit.

Clujenii sunt oameni faini, iar oraşul lor este deosebit prin multitudinea de obiective istorice şi turistice. Cluj-Napoca se poate mândri cu câteva dintre cele mai frumoase palate şi castele din România şi este un important centru universitar. Totodată, Clujul este un important centru cultural al României, fiind gazda unor evenimente de renume internaţional. Descoperă alături de noi principalele obiective turistice din Cluj şi citeşte 5 motive pentru care să vizitezi capitala Transilvaniei.

Cetatea Devei

Imagini pentru cetatea devei

Cetatea romanică a Devei datează din anul 1269 și este declarată monument istoric.
Ridicată în sec. XIII, devine o fortificație puternică în sec. XV, datorită lui Iancu de Hunedoara. Suferă transformări succesive sub stăpânirea lui Castaldo și Gabriel Bethlen și, mai ales, prin lucrările executate de Habsburgi în sec. XVIII. Sub Gabriel Bethlen, este adăugat pe latura de SE un turn bastionar. Din 1713 încep lucrări de transformare a cetății într-o fortificație bastionară. 13 August 1849 – explodează depozitele de muniții, dărâmând toată latura de E a cetății.

Cetatea Aiud

Imagini pentru cetatea aiudului

În mijlocul orașului Aiud se păstrează una din cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania (sec. XIII-XVI), Cetatea Aiudului.
Actuala Cetate are drept principale componente biserica reformată calvină și biserica evanghelică, înconjurate de o incintă fortificată. Cetatea a fost construită în secolul XIV, datorându-și aspectul actual modificărilor din secolele XVI și XVII. Cercetările arheologice au descoperit, sub actuala cetate, o așezare daco-romană, suprapusă de o fortificație de pământ.

Cetatea Făgăraș

Imagini pentru cetatea fagaras

Centrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, cetatea Făgăraşului a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi mai cu seamă în secoul al XVII-lea, reşedinţă nobiliră şi princiară importantă.

Construirea unui punct fortificat la Făgăraş trebuie pusă în legătură cu poziţia sa strategică – la jumătatea drumului comercial dinspre Sibiu şi Braşov şi în vecinătatea Ţării Româneşti (de a cărei istorie a fost legată), stăpânirea cetăţii dovedindu-se foarte importantă pentru voievozii şi principii Transilvaniei. Ştefan Mailat şi Gaşpar Becheş au folosit-o ca piesă de sprijin în lupta pentru tronul Transilvaniei, Mihai Viteazul a considerat-o \,,cetate de scaun\”, principele Gabriel Bethlen i-a acordat întâietate faţă de Alba Iulia în modernizarea fortificaţiilor, iar Mihail Apafi o va transforma, datorită poziţiei sale întărite, în reşedinţă princiară. Aici, în cetatea Făgăraşului s-au ţinut între 1670 şi 1691 11 Diete şi 18 delegaţii (reuniuni mai restrânse), în timp ce la Alba Iulia 15 Diete şi 3 delegaţii.

Castelul Banffy

Imagini pentru castelul banffy

Castelul Bánffy de la Bonţida este unul dintre cele mai semnificative ansambluri arhitecturale din Transilvania. Ansamblul cunoscut odinioară ca Versailles-ul din Transilvania a ajuns la sfârşitul anilor nouăzeci într-o stare precară. Încă de la înfiinţare, Fundaţia noastră urmăreşte soarta castelului.