26 aprilie- Ziua Internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobâl

26 aprilie este data la care se marchează anual Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl, accidentul nuclear produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice în urmă cu 33 de ani. Potrivit Mediafax, accidentul nuclear a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23, fiind cauzat de o explozie a centralei nucleare din orășelul Pripyat, aflat lângă Cernobâl.  În urma exploziei, nori uriași de substanțe radioactive au ajuns în Europa și în America de Nord. Cele mai afectate au fost Ucraina, Rusia și Belarus, peste 8 milioane de persoane din cele trei state fiind expuse la radiații cu mult peste doza maximă admisibilă.

Timp de 30 de ani, zona din jurul orașului Pripyat a fost complet izolată (zona de excluziune). Din 2011, guvernul ucrainean permite accesul vizitatorilor în perimetrul contaminat. Există mai multe agenții de turism care organizează excursii la Cernobâl și care au din ce în ce mai mulți clienți curioși să vadă cu ochii lor dezastrul de acum 33 de ani. Desigur, consecințele excursiei de tip extrem sunt asumate, pe bază de semnătură, de fiecare persoană care se încumetă să viziteze Cernobâlul.

Ziua pentru Comemorarea dezastrului de la Cernobâl a fost adoptată printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite la 8 decembrie 2016.

Sursă foto: Gabriel Runcan

Recommended For You

About the Author: Rusu Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.