Uncategorized

27 mai 1600. Mihai Viteazul unește Țările Române

Cu mai bine de 400 de ani în urmă, la 27 mai 1600, Mihai Viteazul emitea un hrisov prin care se intitula: „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”. Practic, acest hrisov confirma prima unire a tuturor românilor. Prima capitală a celor trei țări române a fost Alba Iulia, oraș în care voievodul a intrat la 1 noiembrie 1599, la câteva zile după bătălia de la Șelimbăr.

 „Nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriașa lui personalitate, fără paloșul sau securea lui ridicată spre cerul dreptății, fără chipul lui de curată și desăvârșită poezie”, scria Nicolae Iorga despre cel ce a fost primul domnitor ce a realizat unirea tuturor românilor.

Din păcate, unirea de la 1600 n-a durat decât câteva luni. În septembrie 1600, grupurile privilegiate din Transilvania se răscoală împotriva lui Mihai Viteazul, iar în ajutorul lor vine oastea imperială care îl învinge pe voievod la Miraslău, iar acesta pierde Ardealul. În scurt timp, Movileștii recapătă Moldova, iar mai apoi, în august 1601, Mihai Viteazul este asasinat mișelește din ordinul generalului Gheorghe Basta.