Uncategorized

29 iunie-Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Pe 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, martirizați în aceeași zi la Roma, în anul 67, la cererea împăratului Nero. Potrivit Sinaxarului, moaștele lor au fost puse împreună.

Petru şi Pavel au fost primii misionari creştini, fiind aleşi de Hristos în condiţii deosebite, de aceea, au şi primit misiuni speciale. Apostolul Petru era cel mai în vârstă dintre apostoli, dar şi cel mai sensibil, în timp ce Pavel era un intelectual de mare calibru, cu studii în Drept și care a ocupat o funcție de procuror.

Sfântul Apostol Petru, care înainte de apostolie se numea Simon, era de neam iudeu, din hotarele Galileei, partea din Palestina, din cetatea Betsaida. Era fiul lui Iona, din seminţia lui Simeon, şi frate cu Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat. După ce s-a căsătorit, se mută în Capernaum. Era pescar și fiind sărac, îşi câştiga hrana casei sale din osteneala mâinilor, hrănindu-şi femeia, pe copii, pe soacră şi pe bătrânul său tată, Iona.   Numele de Petru il primeste de la Hristos: ,,Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chefa, ce se talcuieste: Petru” (Ioan 1, 42). Inainte de a fi răstignit Hristos, Petru se leapadă de trei ori de Mântuitorul, mărturisind in fata soldaților romani că nu-L cunoaște pe Domnul. A plâns cu amar această cădere a sa, iar dupa Invierea Domnului este reșsezat în treapta de Apostol. Mântuitorul îl întreabă după Invierea Sa din morți dacă Il iubește, iar Petru îi răspunde de trei ori ,,Doamne, Tu știi toate. Tu știi că Te iubesc”. Apoi, Iisus i-a zis: ..Paște oile Mele” (Ioan 21, 17)

A vestit Evanghelia în Țara Sfântă, în orașe din Asia Mica și a ajuns pana la Roma. A fost răstignit pe cruce cu capul in jos (la cererea lui, spre a se deosebi de modul răstignirii lui Iisus Hristos), in anul 67 d. Hr., langa fostul circ al lui Caligula din afara zidurilor de atunci ale Romei.

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în orașul în orașul Tars, capitala provinciei Cilicia (Asia Mică). A primit la naștere numele Saul. Mântuitorul i-a schimbat numele în Pavel atunci când l-a chemat să fie Apostol al neamurilor. A fost elev al învățatului rabin Gamaliel și, mai târziu, devine un aprig persecutor al cresștinilor. Asistă la moartea Sfântului Ștefan și primește aprobarea de la Caiafa să-i persecute pe creștinii din Damasc. Insă, în drum spre Damasc are loc schimbarea minunată a lui Pavel din persecutor în ucenic al Domnului. In timp ce se afla pe cale o lumină din cer, ca de fulger, l-a învăluit, deodată. Și, căzând la pământ, a auzit un glas, zicându-i: Saule, Saule, de ce Mă prigonești? Iar el a zis: Cine esti, Doamne? Si Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe Care tu Il prigonești. Greu iti este să izbesti cu piciorul în țepușă. Și el, tremurand și înspaimântat fiind, a zis: Doamne, ce voiești sa fac? Iar Domnul i-a zis: Ridica-te, intra in cetate si ti se va spune ce trebuie sa faci. Iar bărbații, care erau cu el pe cale, stateau inmarmuriti, auzind glasul, dar nevazand pe nimeni (Fapte 9, 1-22). Primeste botezul de la Anania și propovaduieste Evamghelia in Iudeea, Antiohia, Efes, Cipru, Listra, Iconiu, Derbe, Galatia, Pont, Troa, Macedonia, Ahaia, Roma. A calatorit in Creta, in insula Malta si a ajuns pana in Peninsula Iberica. Sfantul Pavel a fost martirizat impreuna cu Sfantul Apostol Petru, in timpul imparatului Nero, prin decapitare.

În popor, ziua de 29 iunie se numește  SânPetru de Vară și aduce cu sine o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Această zi marchează, la sate, mijlocul verii agrare şi timpul secerişului. Potrivit legendelor populare româneşti, Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, fiind  mâna dreaptă a lui Dumnezeu.

Se mai spune că Sfântul Petru este stăpân peste ploaie şi căldură, și are puterea de a arunca grindina peste pământ. Înainte de a o slobozi, el o fierbe trei zile la rând pentru a o mărunţi astfel încât să nu afecteze prea tare ogoarele muritorilor. Când tunetele se aud  înăbuşit ori se izvodeşte huruit mare în ceruri înainte de ploaie, se spune că Sfântul Petru a pus la fiert piatra pentru grindină. În multe povestiri şi snoave populare, SânPetru apare precum un om obişnuit: îmbracă straie ţărăneşti, lucrează pământul, creşte vite şi, desigur, pescuieşte. Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt si ocrotitori ai celor privati de libertate din Romania.