Uncategorized

61 de evenimente au fost derulate de ICR în cadrul Sezonului România-Franţa

Institutul Cultural Român a contribuit la Sezonul România-Franţa cu 61 de evenimente, derulate în cadrul a 33 de proiecte, într-un demers unic de diplomaţie culturală, în perioada 27 noiembrie 2018 – 16 aprilie 2019. Teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziţii, dezbateri au fost domeniile prin care ICR Paris a generat, în cadrul Sezonului, un dialog autentic între comunităţi şi creatori.

“Traversăm, laolaltă cu întreaga lume, o epocă în care lucruri care păreau cucerite durabil se vădesc mai fragile decât scontam. Mă refer aici şi la tragedia petrecută cu unul dintre simbolurile Franţei şi ale lumii, Catedrala Notre-Dame. În asemenea momente este cu atât mai mult necesar să ne exprimăm cu limpezime şi răspicat valorile. Astfel, după lunile de muncă asiduă depusă, Sezonul este un prilej de reafirmare a acestor valori”, a declarat preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu. “Aşa cum am mai spus, cu diverse ocazii, de-a lungul desfăşurării acestei prime părţi a Sezonului România-Franţa mi-a persistat în minte o frază a gânditorului francez Leon Bloy, citată de Constantin Noica în Jurnalul său filosofic: “Nu se ştie cine dă şi cine primeşte”. Pentru Institutul Cultural Român, participarea la acest program major este o experienţă din care iese cu certitudine îmbogăţit – după cum sperăm că şi Sezonul a avut de câştigat din contribuţia pe care am fost în măsură s-o aducem. Noi suntem implicaţi, în această perioadă, în câteva proiecte de anvergură, după ce am finalizat cu succes acţiunile dedicate Anului Centenar. Avem de răspuns unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare, iar Festivalul Internaţional EUROPALIA 2019, unde România este ţară invitată, iar ICR este insituţia care coordonează, din partea ţării noastre pregătirile pentru acest mare proiect, este una dintre provocările la care mă refer. Un tur de forţă instituţională, aşadar, şi o perioadă pe cât de solicitantă, pe atât de promiţătoare”, a subliniat preşedintele ICR.

Un moment cheie al Sezonului a inclus Panorama filmului românesc la Paris (13-16 decembrie), organizat în exclusivitate de Institutul Cultural Român de la Paris şi integrat, în 2018, în cadrul Sezonului. ICR Paris a prezentat douăsprezece filme româneşti recente, în prezenţa unor invitaţi de marcă, realizatori, actori, membri ai echiper de filmare. Zece pelicule au fost prezentate în premieră sau avanpremieră în Franţa.

În cadrul serii muzicale, “Rencontres musicales de l’Hotel de Behague”, clasa de Excelenţă pentru Violoncel a Fundaţiei Louis Vuitton, creată şi dirijată de Gautier Capucon, a susţinut, pe 15 decembrie, un concert extraordinar de violoncel, la care special guest a fost Excelenţa Sa Michele Ramis, Ambasadoarea Franţei în România.

În colaborare cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNArte), ICR Paris a prezentat, pe 21 şi 22 februarie, expoziţia dar şi defilarea de modă “Arta convergenţelor”. Expoziţia şi defilarea de modă au ilustrat modurie de comunicare actuale prin imaginea corpului uman şi au evidenţiat legăturile care unesc domeniile creative. Momentele artistice au reflectat influenţele europene diverse în cultura română, de la Dubuffet la Tzara, de la povestirile lui Eliade la portretele imperiale ale lui Napoleon şi ale Josefinei.

Un concert excepţional “Priviri încrucişate”, a fost susţinut, pe 23 martie, de violonista Sarah Nemţanu şi pianista Saida Zulfugarova, în cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Printemps du Violon, unde România a fost ţară invitată de onoare.

În cadrul lecturilor publice, “Literatura română, lecturi pariziene”, proiect iniţiat de ICR Paris, în colaborare cu universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris 3 şi INALCO, mai mulţi scriitori români, printre care Florina Iliş, Matei Vişniec, Lucian Dan Teodorovici (invitat special al Nuit de la lecture), Florica Courriol, Ramona Bădescu, Horia Ursu, au susţinut seri de lecturi şi întâlniri cu publicul în bibliotecile din regiunea pariziană.

Prin toate aceste evenimente ICR, care au fost incluse în cadrul Sezonului ca urmare a aprecierii a înaltei calităţi a evenimentelor organizate de instituţia noastră, s-a reafirmat ataşamentul celor două ţări faţă de o Europă a păcii, a ideilor şi a cooperării şi s-a accentuat vocaţia de a reînnoi şi întări legăturile culturale dintre cele două state.

Informaţii suplimentare

Sezonul România-Franţa 2019 este organizat de următoarele instituţii:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării şi Inovării, Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Antreprenoriat, Ambasada României la Paris şi Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Ţărnea

Din partea Franţei: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa şi Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului pentru Învăţământ Superior, Cercetare şi Inovare, Ministerului Tranziţiei Ecologice şi Solidarităţii, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franţei la Bucureşti, al reţelei filialelor Institutului Francez din România şi al Alianţelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

Mai multe informaţii se regăsesc pe cele două site-uri: www.sezonulromaniafranta.ro şi www.saisonfranceroumanie.com.

Selecţie de evenimente organizate în timpul Sezonului România-Franţa:

13-16 decembrie 2018: Panorama filmului românesc la Paris

Panorama filmului românesc este singurul eveniment dedicat cinematografiei române din capitala Franţei, organizat în exclusivitate de Institutul Cultural Român de la Paris. În 2018, Panorama filmului românesc a fost integrată, ca eveniment far, în cadrul Sezonului România-Franţa.

28 ianuarie: Concert de muzică electronică românească la Hotel de Behague – BoG

O premieră absolută pentru Institutul cultural român: ICR Paris a iniţiat şi organizat, pe 28 ianuarie, un concert de muzică electronică produs de o societate specializată – Cercle, care a fost transmis simultan în direct pe paginile Facebook ale Cercle, ICR Paris, Institutului francez de la Bucureşti şi Sezonului România-Franţa. Informaţia a atins 1.800.000 persoane, 610.000 vizualizând concertul live. În urma acestui success mediatic, pagina Facebook a ICR Paris a câştigat peste 1000 abonaţi. Artistul electro român BOg a fost protagonistul acestui concert, care a avut loc în salonul auriu al Ambasadei României la Paris.

20-21 februarie : Expoziţie de design şi prezentare de modă a studenţilor de la UNArte, la Paris

Inspirându-se direct din legăturile artistice profunde care există între Franţa şi România, “Arta convergenţelor” a fost un eveniment realizat datorită parteneriatului dintre Institutul Cultural Român de la Paris şi Universitatea Naţionale de Arte din Bucureşti (UNArte).

5 februarie – 16 martie : Catalogul expoziţiei “Ex-East – Ex(iste)” la Espace Niemeyer din Paris, realizat cu sprijinul ICR Paris

Artă modernă şi contemporană, în holul de la intrarea în sediul Partidului Comunist Francez, o clădire excepţională concepută de celebrul arhitect brazilian Oscar Niemeyer, comisar al expoziţiei fiind Ami Barak. Artisti în catalog : Arthur Segal, Constantin Brâncuşi, Marcel Iancu, Tristan Tzara, Benjamin Fondane, Victor Brauner, Jacques Herold, Horia Damian, Isidore Isou, Geta Brătescu, Pavel Ilie, Ştefan Bertalan, Andrei Cădere, Roman Cotoşman, Constantin Flondor, Cornel Brudaşcu, Horia Bernea, Florin Mitroi, Paul Neagu, Ana Lupaş, Mihai Olos, Doru Tulcan, Decebal Scriba, Ion Grigorescu, Rudolf Bone, MiklĂłs Onucsan, Teodor Graur, Iosif Kiraly, SubREAL, Dan Perjovschi, Daniel Knorr, Kinema Ikon, Aurora Kiraly, Victor Man, Anca Munteanu Rîmnic, Simon Cantemir Hauşi, Anca Benera & Arnold Estefan, Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Ciprian Mureşan, Gabriela Vanga, Şerban Savu, Mircea Suciu, Liliana Basarab, Marius Bercea, Vlad Nancă, Ioana Nemeş, Andra Ursuţa, Olivia Mihălţianu, Alex Mirutziu, Pusha Petrov, Mi Kafchin, Lea Rasovszky. Cu sprijinul LC Foundation Bucarest, ELBA S.A. şi Saint-Gobain România.

6-28 februarie: Expozitia franco-romană ARTA, la Grenoble ; cu Nicolae Comanescu, Arantxa Etcheverria, Alexandra Joisten, Bernard Joisten, Petru Lucaci, Lucian Hrisav şi Pandele Pandele.

Agenţia Defazată a reunit artişti români şi francezi într-un dialog plastic între cele două ţări. A doua etapa a proiectului va avea loc în aprilie 2019, la Bucureşti.

20 martie – 11 aprilie : Expoziţia artistică şi pedagogică “Carpathia Sylvae – Pădurile seculare din Maramureş, la Paris”, la Galeria Macadam

Tema expoziţiei, un concept artistic şi pedagogic-naturalist, se învârte în jurul întrebării : “Ce este o pădure veche, dar o pădure virgină ?”. Este vorba de tablouri educative ce vor fi adăugate la colecţia de fotografii cu pădurile vechi ale Maramureşului. Expoziţia a beneficiat de colaborarea cercetătorilor ştiinţifici francezi, Bernard Boisson, artist fotograf specialist în fotografia forestieră, Patrick Vaucoulon, desenator şi botanist şi Vincent Vignon, ecolog, naturalist de teren.

23 martie – Printemps du violon/regards croises : Sarah Nemţanu şi Saida Zulfugarova

Ediţia 2019 a festivalului Printemps du Violon a avut România ţară invitată de onoare. Concertul excepţional “Priviri încrucişate”, susţinut de către violonista Sarah Nemţanu şi pianista Saida Zulfugarova, a fost organizat în colaborare cu Ambasada Azerbaidjanului în Franţa.

15 decembrie : Seara muzicală “Rencontres musicales de l’HĂ´tel de Behague”, cu participarea ES Michele Ramis, Ambasadoarea Franţei în România

Clasa de Excelenţă pentru Violoncel a Fundaţiei Louis Vuitton, creată şi dirijată de Gautier Capucon, a sustinut un concert extraordinar de violoncel, la care special guest a fost Excelenţa Sa Michele Ramis, Ambasadoarea Franţei în România. Au fost invitaţi violonceliştii Andrei Kivu şi Cornelius Zirbo.

6 decembrie -16 februarie: Ciclul de lecturi în biblioteci publice “Litterature roumaine, lectures parisiennes” /Literatura română, lecturi pariziene – 10 evenimente

În cadrul proiectului iniţiat de ICR Paris, în colaborare cu universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris 3 şi INALCO, mai mulţi scriitori români au susţinut seri de lecturi şi întâlniri cu publicu în bibliotecile din regiunea pariziană.