9 noiembrie, o zi cu mare încărcătură istorică pentru Germania

9 noiembrie se numără printre cele mai importante date din istoria Germaniei. O zi în care emoţiile și sentimentele sunt de bucurie, dar reflectă și amintiri de groază. Pe 9 noiembrie 1918 a avut loc căderea Zidului Berlinului și noaptea pogromului nazist din 1938

Odată cu dispariţia celei de-a doua dictaturi din Germania, respectiv cu sfârşitul RDG-ului, de pe harta politică a Europei a dispărut şi socialismul de tip dictatorial, iar conflictul dintre Est şi Vest s-a încheiat. A fost momentul când s-a schimbat lumea. Tot pe 9 noimebrie are loc și un sfârşit al monarhiei.

Pe 9 noiembrie 1918 social-democratul Philipp Scheidemann pleda, de la balconul clădirii Reichstag-ului, pentru înfiinţarea Republicii. Un apel care a pus capăt monarhiei sub regele Wilhelm II.

„Muncitori şi soldaţi, fiţi conştienţi de importanţa istorică a acestei zile! Înaintea noastră avem multă muncă pentru popor, dar şi prin forţa poporului. Nu avem voie să greşim, nu avem voie să facem nimic ce ar dezonora mişcarea muncitorească. Fiţi uniţi, fideli şi conştienţi de datoria voastră. Monarhia a căzut! Trăiască noua eră! Trăiască Republica!”.

Tot pe 9 are loc, în 1932, marşul nazist. În acea noapte naţional-socialiştii mărşăluiau prin München în frunte cu Adolf Hitler. Zece ani mai târziu, Hitler prelua puterea împingând, mai apoi, lumea în cel mai sângeros conflict din istoria ei: Cel de-al Doilea Război Mondial.

„Iuda trebuie să cadă şi va cădea! Iuda trebuie distrus şi va fi distrus! Aceasta este credinţa noastră sfântă.” – spunea în aplauzele tuturor Robert Ley, şeful Frontului muncitoresc naţional-socialist.

Purificarea etnică a început cu evreii care, iniţial, au fost îndepărtaţi unul câte unul pentru ca apoi să fie exterminaţi în masă.

Sinagoga de pe Oranienburgerstrasse Berlin incendiata in „noaptea de cristal”

Pe 9 noiembrie 1938, înainte de începerea războiului, pe teritoriul întregului Reich au fost arse toate sinagogile, iar firmele evreilor au fost devastate. Circa o sută de persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 26.000 au fost duse în lagăre de concentrare.

Pogromul nazist, numit cinic „noaptea de cristal”, a fost un fel de repetiţie generală pentru ceea ce avea să urmeze: Holocaustul.

9 noiembrie 1938 este cea mai sumbră dată din seria evenimentelor petrecute în Germania în această zi. Un contrast uriaş faţă de 9 noiembrie 1989…

Cu luni bune înaintea acestei date au existat proteste faţă de politica partidului aflat la conducere (SED). Presiunile est-germanilor de a li se permite să călătorească liber în Berlinul de Vest au crescut de la o zi la alta. Totuşi nimeni nu a anticipat ceea ce avea să se întâmple. După ce, în cadrul unei conferinţe internaţionale de presă susţinută în Berlinul de Est, au fost anunţate noi reglementări în favoarea liberei circulaţii, mii de germani au luat cu asalt punctele de trecere a frontierei din centrul oraşului. În noaptea de 9 noiembrie 1989, bucuria germanilor a fost fără margini.

Până la prima spărtură în Zid n-a fost decât un pas, apoi graniţa dintre cele două lumi a dispărut. Astfel, într-o zi de 9 noiembrie s-a scris pentru a patra oară un fragment din istoria Germaniei; de data aceasta unul fericit…

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.