Uncategorized

A început Festivalul Național de Folclor ,,Strugurele de Aur”. Secțiune de cântece patriotice, în Anul Centenarului

Cea de-a 18-a ediție a Festivalului Național de Folclor ,,Strugurele de Aur”, organizat de compania ,,Jidvei”, a debutat astăzi, 6 septembrie, și se va încheia duminică 9 septembrie 2018, locațiile în care se desfășoară fiind Alba Iulia și Jidvei. Ediția din acest an a festivalului se anunță una specială, noutățile fiind introducerea unei secțiuni de cântece patriotice „Cântec de Mare Unire” și participarea, în concurs și în cadrul recitalurilor, a unor interpreți români care trăiesc în comunitățile din Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Kazahstan.

,,Am pregătit o ediţie specială, cu foarte multe noutăţi şi, sperăm noi, suficientă emoţie pentru a marca acest an de sărbătoare, în care ne bucurăm de împlinirea celor 100 de ani de la realizarea Marii Uniri. Avem o nouă secţiune inclusă în concurs anul acesta, tocmai pentru a celebra cei 100 de ani de la Marea Unire, ‘Cântec de Mare Unire’, prin intermediul căreia am încercat să-i îndrumăm pe tinerii interpreţi spre cântece care, prin textul poetic, prin universul poetic, să scoată la lumină şi să vorbească despre devenirea noastră, despre parcursul nostru şi despre identitatea noastră”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, directorul festivalului, Ioana Maria Ardelean, cunoscută cântăreață de muzică populară, citată de Agerpres.

Totodată, din acest an, Festivlul ,,Strugurele de Aur”  cuprinde o serie de acțiuni și evenimente prin care organizatorii urmăresc să îmbogățească universul cunoștințelor tinerilor concurenți. Astfel, în zilele premergătoare concursului și după încheiarea acestuia, concurenții vor participa la ateliere de folclor și istorie, vor vizita Expoziția etnografică a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia dar și podgoria și cramele Jidvei și vor participa la șezătoarea ,,Tezaur Folcloric” în Cetatea Alba Carolina.  La concursul din cadrul festivalului vor participa 40 de tineri cântăreți care au fost selectați din cei 85 de doritori.