Uncategorized

A înflorit laleaua pestriță în Pădurea din Șes din Orheiu Bistriței. Foto.

A înflorit laleaua pestriță în Pădurea din Șes din Orheiu Bistriței. Laleaua pestriță este extrem de rară și înflorește pentru o perioadă scurtă de 7 până la 10 zile în lunile aprilie-mai, dar depinde mult și de evoluția vremii.

Denumită și Floarea de Șah, laleaua pestriță crește numai în anumite zone, deoarece are nevoie de condiții speciale de dezvoltare. Mai mult decât atât, din păcate, se află și pe lista plantelor pe cale de dispariție. Aceasta se dezvoltă doar în zone sălbatice, atinse mai rar de civilizație, iar umiditatea joacă un rol extrem de important în dezvoltarea lor.

Laleaua pestriță o găsim la Orheiul Bistriței, zonă protejată prin lege, dar mai crește și în zone din județele Gorj, Timiș și Maramureș, unde umiditatea este crescută.

Denumirea științifică a lalelei pestrițe este Fratillaria meleagris, iar culoarea specifică este un mov-purpuriu, cu picățele mai deschise la culoare. Însă există și lalelele pestrițe în varianta mai deschisă de verde-galbui, cu picățele albe, acestea fiind totuși extrem de rar întâlnite.

Laleaua pestriță înflorește doar primăvara, în perioada aprilie-mai, așadar, dacă ți-ai dori să o vezi, va trebui să te documentezi temeinic înainte.

Fotografia postată de Cristina Rusu.

Fotografia postată de Cristina Rusu.

Fotografia postată de Cristina Rusu.

foto: Cristina Rusu.