DIN TRANSILVANIA

Abandonat de mamă pe linia de tren, crescut în orfelinat, azi absolvent de medicină

Pentru Valentin Perduș, destinul a fost crunt. Născut în Ploieşti, a fost abandonat de mamă pe linia de tren, după cum a declarat pentru http://www.ebihoreanul.ro:  ,,Mama, dacă poate fi numită aşa, după ce m-a scos din maternitate, m-a lăsat pe liniile de tren. Noroc că m-au văzut la timp nişte oameni şi m-au salvat”.  A ajuns la un orfelinat din Bușteni unde a trăit până la 18 ani.

Imaginile din orfelinat îl urmăresc și acum: ,,Îmi amintesc cum aşteptam sărbătorile pentru că la biserică se dădeau pomeni şi mâncam şi noi bomboane, colive… Le duceam şi copiilor mai mici din casă, dar întâi trebuia să dăm pungile portarilor şi îngrijitoarelor. Copiii mâncau doar ce rămânea după ei„, a adeclarat tânărul pentru sursa citată.

La 18 ani, nevoit să părăsească orfelinatul deoarece era major, a fost ajutat de jurnaliștii de la ziarul ,,Prahova” să se înscrie la o școală profesională de confecționeri încălțăminte și cazat în internatul acesteia. După terminarea școlii profesionale, nu și-a găsit de lucru și, obligat să părăsească internatul școlii, a ajuns să doarmă pe băncile din parc. A fost găsit de o femeie care l-a ajutat să se cazeze în internatul unui liceu, iar profesorii de acolo, l-au ajutat să supraviețuiască.

Apoi a ajuna în Cluj-Napoca, la Liceul de Transporturi și a avut noroc ca secretara școlii să-l ajute ,,ca pe copilul ei”, astfel încât la 27 de ani a luat examenul de Bacalaureat și a urmat, mai apoi, Colegiul de Asistenţi Medicali, o școală postliceală de 4 ani din Cluj, pe care a şi absolvit-o.

În 2013, s-a înscris la UMF Oradea a promovat examenul de admitere și, la șase ani distanță, a absolvit Facultatea de Medicină, cu toate că, în timpul studiilor, a fost nevoit să lucreze ca ospătar în Cluj și Oradea.

Acum, tânărul continuă să învețe pentru examenul de rezidențiat, sperând că într-o zi să ajungă medic specialist în anestezie și terapie intensivă. Mai e un pas până la îndeplinirea visului.