Uncategorized

Academia Română împlineşte 153 de ani

Academia Română împlineşte anul acesta 153 de ani de la înfiinţare. Pe data de 1/13 aprilie 1866, la numai câţiva ani de la unirea Principatelor Române, era semnat decretul de întemeiere a Societăţii Literare Române, ca instituţie fundamentală a ţării, menită să contribuie la cultivarea şi dezvoltarea identităţii naţionale şi la consolidarea tânărului stat român modern. Transformată, în 1879, în Institut Naţional cu denumirea Academia Română, instituţia a primit ca misiune principală cultivarea “limbii şi a istoriei naţionale, a literaturilor, a ştiinţelor şi frumoaselor arte”, ideal pe care membrii săi l-au slujit vreme de peste un secol şi jumătate.

Joi, 4 aprilie 2019, membrii Academiei Române se vor reuni în Adunare Generală, pentru a sărbători această aniversare. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.

Sesiunea festivă va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care va vorbi despre parcursul istoric al Academiei Române şi rolul jucat de aceasta în împlinirea destinului poporului român ca naţiune unită şi independentă. Vor lua cuvântul acad. Victor Spinei şi acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinţi ai Academiei Române, pentru a prezenta activităţile desfăşurate de Academia Română dedicate Centenarului Marii Uniri, respectiv cercetarea ştiinţifică în Academia Română şi performanţele sale la nivel naţional şi internaţional.

La eveniment participă personalităţi ale ştiinţei şi culturii din România şi, ca invitaţi speciali, echipe de elevi cu rezultate excepţionale la olimpiadele internaţionale.

Biroul de presă al Academiei Române

VREMEA

Roubaix Nord-Pas-De-Calais France
Parţial noros
Parţial noros
5°C
Vânt: 32 km/h N