Uncategorized

Albert Gavrilă – Plimbare la Tăul Căianului(Lacul Cetățele). FOTO

de Mihai Sărmășan

Prietenul şi colaboratorul nostru Albert Gavrilă a realizat zilele trecute o plimbare în comuna Căianu Mic din județul Bistrița-Năsăud, la Tăul Căianului în zona Lacului Cetățele. Acesta a postat pe contul său personal de Facebook fotografiile surprinse, imagini pe care vi le oferim și vouă cititorilor nostri.

Lacul Cetatele sau Taul Caianului este lac de alunecare, cu fauna si flora specifica. Lacul s-a format in spatele unui mare val de alunecare pornit din varful Cetatele. Zona este alcatuita din sedimente badeniene si sarmatiene, predominant argilo-marnoase, care au determinat aparitia unor alunecari de mare amploare.

Aspectul locului se aseamana cu o groapa uriasa, incadrata de versantii abrupti si inalti ai locului de desprindere si ai corpului de alunecare (aproximativ 40 metri fata de oglinda lacului).

Lacul Cetatele are foma ovala, lungime de 227 metri, latime de 64 metri si o adancime maxima de 4,85 metri. Este alimentat cu apa din precipitatii si izvoare de fund, iar bilantul apei este constant datorita prezentei unor izvoare submerse formate in urma intersectarii nivelului freatic in timpul alunecarii. Adancimea si suprafata lacului a scazut si scade continuu datorita depunerii aluviunilor aduse de precipitatii de pe versanti.

Lacul Cetatele sau Taul Caianului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

sursa foto: Facebook Albert Gavrilă