Uncategorized

Albert Gavrilă – Tură în Munții Călimani. FOTO

de Mihai Sărmășan

Prietenul şi colaboratorul nostru Albert Gavrilă, a realizat zilele trecute un periplu turistic în Munții Călimani pe traseul Toplița (Cabana Lomaș) – Lacul Iezer – Șaua Rățițiș (1869 m) – Vf. Rățițiș (2021 m) – Cascada Lomășița – Ref. Lomășița (1491 m) – Cabana Lomaș  (1000 m), un traseu de 26-28 de kilometri parcurs  în aproximativ 7 h și 15 minute, unde a realizat mai multe fotografii pe care vi le redăm si vouă cititorilor noștri.

Munții Călimani aparțin lanțului vulcanic Harghita-Gurghiu-Călimani-Țibles- Gutâi-Oaș și sunt cei mai tineri munți din România (1,8-5 milioane de ani)  dispunând  de un peisaj inedit modelat prin procesul de eroziune rezultând stânci cu forme zoomorfe, ciudate  prezente mai ales pe flancul sudic și estic și care constituie puncte de atracție turistică.

Altitudinile cele mai mari, de peste 2000m, se află pe creasta principală, în vârfurile: Pietrosul Călimani- 2102 m, Negoiul  Unguresc-2081 m, Iezerul Călimanului- 2031 m, Rețițis- 2021 m, Călimanul Cerbului 2013 m. Pe teritoriul UAT Toplița, cele mai mai mari altitudini din Munții Călimani se găsesc pe limita de nord-vest a teritorului administrativ, respectiv vârfurile Iezerul Călimanului și Rețițis. Potențialul natural al Călimanilor, cu valoare stiințifică și peisagistică deosebită, constituie o destinație turistică importantă, fiind printre cei mai vizitați munți din România.

sursa foto: Facebook Albert Gavrilă