DIN TRANSILVANIA, Uncategorized

Alexa Cocean, veteranul de război din Tîrlișua, a primit astăzi ultimul onor

Duminică după-amiază, Alexa Cocean, ultimul veteran de război din Tîrlișua, a plecat în ceruri, pentru a se alătura camarazilor din cel de-Al Doilea Război Mondial. S-a retras discret dintre noi, așa cum a trăit întreaga viață, cu sentimentul că și-a îndeplinit misiunea pe acest pământ. A plecat în tăcere, așa cum au plecat pe rând și alți veterani de război, eroii zilelor noastre.

A trăit 100 de ani și întâmplări pe care unii dintre noi nu ni le putem imagina. A apărat țara, cu arma în mână, pe când avea puțin peste 20 de ani. A fost luat prizonier de militarii ruși, dar a reușit să fugă de sub escortă și să se întoarcă în satul natal, Tîrlișua, unde a trăit muncind pământul moștenit de la strămoși. Nu s-a plâns niciodată de traiul greu de la sat și nici de zilele cumplite petrecute în tranșee.

Astăzi, badea Alexa, așa cum îl știa întregul sat, a  fost condus pe ultimul său drum. I-au fost alături militarii Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” veniți să-i acorde ultimul onor. Învelit în tricolor, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat pe umeri de militari până la cimitirul din sat, acolo unde, badea Alexa își va dormi somnul de veci.

Un mesaj de rămas bun a transmis și președintele ANVR, colonel (r) Vasile Măgerușan: ..Asociația Veteranilor de Război, filiala județului Bistrița-Năsăud, acordă cu durere și prețuire ultimul onor omului și camaradului Alexa Cocean. Dumnezeu să îl așeze în armata îngerilor, unde să-și găsească odihna veșnică”. 

După eveniment, tăcerea s-a așternut peste sat. Nu și în sufletele celor care l-au cunoscut și l-au iubit pe badea Alexa. ,,Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Eram vecin cu fratele și cumnata dumnealui, l-am cunoscut când aveam doar câțiva ani și am crescut cu poveștile dânsului. Țin minte cum ne adunam pe bancă sau în gradină și îl ascultam. Nu am să uit niciodată cum se ruga lui Dumnezeu cu voce tare. În una din zile, eram încă mic, am trecut strada, am intrat în curtea vecinului, de aici în bucătăria de vară și l-am văzut pe badea Alexa în genunchi, citind din Biblie.

Nu pot să uit cum, deși se deplasa în două cârje, lucra de dimineața până seara în gospodărie. Mi-a povestit că a ajuns să se deplaseze așa, deoarece a fost împușcat în picior pe front, în timp ce l-a apărat pe fratele său, Gheorghe,  de bătaia puștii. Aceasta, ca și alte povești ni le-a relatat în după-amiezele cănd ne întorceam de la școala și participam la adevărate ore de istorie, cu eroi ce au trăit pe viu întâmplări din vremea când România își căuta identitatea.

Eram foarte impresionat de ce ne povestea și, ori de câte ori venea la fratele și la cumnata dânsului, eram prezent la lecțile de istorie pe care mi le prezenta cu atâta patos,  de parcă eram și eu acolo când s-au întâmplat faptele. O să-mi rămână în minte ca un om foarte harnic și foarte credincios” ne-a declarat Cristian Man, unul dintre tinerii care s-a născut la Tîrlișua și a avut norocul de a crește în preajma unuia dintre veteranii de război care au luptat pentru România de astăzi.

În  martie, sublocotenentul în retragere Alexa Cocean a împlinit 100 de ani.  S-a născut în 17 martie 1919. În 23 iunie  2019, Dumnezeu l-a chemat la Dânsul.

Odihnește-te în pace, bade Alexa! Fie-ți somnul lin și amintirea binecuvântată!

Text: Cristina Rusu