LIFESTYLE, Uncategorized

Amintiri din trecut. Un bistrițean, fascinat de Coreea de Nord, a petrecut șase zile în țara lui Kim Jong Un. Album foto

Distribuire articol:

Gabriel Runcan, un bistrițean stabilit în Montreal (Canada) a petrecut, în septembrie 2018, șase zile de neuitat în Coreea de Nord, țară cu regim comunist, condusă de liderul Kim Jong Un. Se știe că regimul de la Phenian este unul dintre cele mai dure de pe planetă, încălcările drepturilor omului fiiind frecvente în țara din nordul peninsulei Coreea.

Cu toate acestea, Gabriel Runcan spune că nu i-a fost frică să viziteze această țară, deoarece s-a documentat serios înainte de a se hotărî să ajungă în țara care l-a fascinat de mai mult timp și a ajuns la concluzia că dacă respecți regulile impuse de autoritățile locale, ești în siguranță.  A folosit pașaportul canadian și cu toate că Ministerul  canadian de externe  recomandă  populației să nu se deplaseze în Coreea de Nord (,,Nu mergeți acolo!”), Gabriel a riscat și a mers, dar nu s-a gândit nici o clipă să nesocotească regulile statului în care a ajuns. Cunoștea din presă cazul tânărului american Otto Warmbier care, ajuns în calitate de turist, în Correa de Nord, a rupt un afiș al Partidului Comunist și a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică, ca urmare, nu a riscat în niciun fel. 

Gabriel a vizitat Coreea de Nord cu ajutorul Agenției Young Pioneer Tours din Beijing (China) și a plătit 1700 de dolari pentru cele șase zile petrecute pe tărâmul comunismului. Viza se obține destul de ușor, ne-a declarat Gabriel și oricine poate călători în acest stat, cu următoarele patru excepții: să nu fii american, sud-corean, politician și jurnalist. În cazul acestor categorii de persoane, vizele se acordă extrem de rar. Călătoria a debutat la Beijing, unde angajații agenției organizatoare a excursiei le-au reamintit turiștilor (după ce îi înștiințaseră și prin contractul semnat) care sunt regulile de respectat pe teritoriul nord-coreean, cum să te comporți, ce să faci și mai ales ce să nu faci pentru a nu avea probleme cu legea extrem de dură în acest stat comunist. De exemplu, ne exemplifică Gabriel, nu ai voie să utilizezi în vorbire denumirea de ,,Coreea de Nord” ci trebuie să spui: ,,Republica Democrată Coreeană” iar dacă adresezi întrebări despre foști sau actualii lideri ai țării trebuie să menționezi funcția înainte de nume – președinte, general, mareșal etc. Apoi, a urmat deplasarea cu trenul și, după un control vamal riguros, a intrat în țara care îl fascinează de ceva timp și despre care a citit și s-a documentat destul de mult.

Revenit din excursie, bistrițeanul care trăiește în Canada a publicat peste 100 de fotografii extrem de interesante care ilustrează viața în Coreea de Nord, o viață asemănătoare cu cea din România comunistă de la mijlocul secolului XX. Nu degeaba, Gabriel Runcan și-a denumit albumul cu fotografii ,,Amintiri din trecut”.

Întrebat ce l-a impresionat în Coreea de Nord, Gabriel Runcat a declarat pentru NotaBN următoarele: ,,A fost foarte interesant, subiectul Coreea de Nord este unul foarte complex, aș putea scrie o carte despre tot ce am văzut în cele șase zile petrecute acolo. M-au impresionat multe lucruri  în această călătorie în timp: oamenii, locurile pe care le-am vizitat, traficul aproape inexistent inclusiv în capitală, tradițiile și obiceiurile țării, chiar dacă unele sunt destul de ciudate. Momentul numărul 1 a fost participarea la ceremoniile dedicate celei de-a 70 aniversări a statului, de Ziua Națională (9 septembrie), pe stadionul ,,1 Mai”, cel mai mare stadion din lume (150 000 locuri), alături de 100 000 de oameni și 100 000 de artiști și cu participarea liderului Kim Jong UN. M-au impresionat, de asemenea, frontiera dintre cele două state coreene și vizita la Kumsusan – Palatul Soarelui, un imens  mausoleu unde i-am vazut pe Kim IR Sen si Kim Jong Il (bunicul și tatăl actualului președinte) îmbălsămați. Menționez că, în prealabil, am semnat că sunt de acord să fac plecăciuni în fața trupurilor lor și să mă prezint ,,bine îmbrăcat”. În interiorul mausoleului, nu ai voie să fotografiei, dar nici să vorbești”. 

Întoarcerea în timp a bistrițeanului este certificată și de ștampila de pe pașaport unde se specifică că acesta a vizitat Coreea de Nord între 6 și 11 septembrie 107. Aceasta, deoarece calendarul Juche utilizat în Coreea de Nord indică numărul de ani petrecuți de la nașterea lui Kim Ir Sen (bunicul liderului de la Phenian).

,,În orice caz, Coreea de Nord este o țară misterioasă, izolală, secretoasă dar fascinantă”  ne-a declarat Gabriel Runcan care plănuiește altă excursie, în următorii ani, în țara lui Kim Jong Un.

Text: Cristina Rusu

Foto: Gabriel Runcan

Este posibil ca imaginea să conţină: Gabriel Runcan
Este posibil ca imaginea să conţină: Gabriel Runcan, stând în picioare, cer, pod, ocean, nor, în aer liber şi apă
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, iarbă, copac, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni călărind, cal, copac, în aer liber, natură şi apă
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, iarbă şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: copac şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, munte, nor, iarbă, copac, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, copil, copac, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, plantă, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind
Este posibil ca imaginea să conţină: mâncare
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare, pantofi, mulţime, copac şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: copac, maşină şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, cer şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, cer, mulţime şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, cer şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, copac şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, cer şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: pod, cer şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni şi mulţime
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, mulţime şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare

Distribuire articol: