Uncategorized

Antrenorul de fotbal, Constantin Sava: Să lăsăm copiii să fie creativi !

de Mihai Sărmășan

Antrenorul bistrițean de fotbal, Constantin Sava, relatează într-o postare pe contul său personal de Facebook, o poveste impresionantă despre jocul de fotbal în rândul copiilor:

“Unui copil i s-a dat “libertate de exprimare” de a crea ce doreste el la ora de artă. Copilul s-a plâns că nu există orientări, reguli sau condiţii de urmat, aşa că nu are cum sa realizeze aceasta sarcina şi n-o sa ia notă bună. El n-a putut să se exprime, să-şi facă singur treaba şi să aibă încredere în propria creativitate pentru a crea ceva.

Antrenorii stabilesc prea multe orientări / condiţii de urmat? Dacă da, cum putem schimba asta în metodologia noastră de antrenament? Cât de des ţipă părinţii / antrenorii de pe margine? Să fac asta? Să pasez? Să marchez? Să alerg? Se întâmplă pentru că antrenorii / părinţii vor să fie perceputi ca ajutoare.

Uneori, le dăm copiilor atât de multe indicatii şi le evaluăm atât de strict activitatea încât atunci când li se dă şansa de a-şi face singuri treaba, ei nu pot sau nu vor. În consecinţă, ucidem creativitatea şi creăm roboţi care urmează ordinele.

Lasă-i să se joace, lasă-i să-şi facă propriile reguli. Ei creaza jocul, lasă-i să înveţe şi cel mai important să se distreze.”