Uncategorized

„Anul cărții în județul Bistrița-Năsăud”

În contextul declarării anului 2019 ca „An al cărții în România”, la inițiativa Clubului Lions Bistrița, în sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud s-a desfășurat luni, 4 februarie, simpozionul „Anul cărții în județul Bistrița-Năsăud”, întâlnire moderată de Sorin Herciu. Au fost reprezentate la această dezbatere Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Librăria Casa Cărții „Nicolae Steinhardt” Bistrița, Centrul Județean pentru Cultură, Primăria Bistrița și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, ca și Asociația Română de Literație Iași și Asociația Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice din Cluj-Napoca.

„Ne-am propus să preluăm și să promovăm idei și, prin colaborare, să realizăm un proiect sau mai multe, prin care să contribuim și noi la creșterea calității vieții în județul nostru, prin intermediul profesorilor, a asistenților sociali, a voluntarilor. În acest context, cred că ar trebui create și promovate cluburile de lectură în cât mai multe instituții”, a spus în deschiderea Sorin Herciu.

Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a atras atenția că primăriile trebuie să sprijine achiziția de carte nouă pentru bibliotecile comunale și școlare. „Sunt biblioteci în județ care fac achiziție de carte. Nu foarte multe, e adevărat … E nevoie de mai multă implicare și responsabilitate din partea primăriilor, a consiliilor locale, pentru că elevii nu trebuie să citească cărțile din bibliografia școlară de pe internet, ci din bibliotecile școlare sau comunale. Din fericire, am resuscitat anumite biblioteci comunale și sunt multe cazuri în care acestea funcționează foarte bine, dar e absolut necesar ca unele biblioteci comunale să fie mutate în sedii noi, adecvate, cu infrastructură informatică performantă. Este o minimă obligație morală a administrațiilor locale să găsească resurse financiare și să facă, în primul rând, achiziție de carte”, a atras atenția Ioan Pintea.

Foarte apreciate au fost intervențiile prof. Liliana Romaniuc, președinta Asociației Română de Literație din Iași și prof. Ariana Văcăreți, președinta Consiliului Director al Asociației Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice din Cluj-Napoca, care au abordat din perspectivă științifică procesul educațional.

Cornelia Macarie a vorbit despre carte și lectură din perspectiva managerului unei rețele de librării, iar Gavril Țărmure din perspectiva editorilor de carte. Poziția adminstrațiiIor locale a fost susținută de Radu Dreptate, din partea Primăriei Bistrița și Vasile Codrea, primarul comunei Budești, unde există, dealtfel, o bibliotecă comunală bine dotată și întreținută, dar care nu este deservită de un bibliotecar cu program permanent. Sorin Herciu a anunțat că Clubul Lions Bistrița va sintetiza opiniile susținute în cadrul simpozionului „Anul cărții în județul Bistrița-Năsăud” și va concepe un proiect pentru susținerea promovării lecturii.

În final, cei prezenți au vizitat secțiile Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.